!
TopKipLions-naarfinale
16 mei 2024

Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions in finale WBL

Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions gaan bepalen wie er kampioen van de Womens Basketball League wordt. TopKip versloeg gisteren Jolly Jumpers in een allesbeslissende 'game 5', waardoor zij het tegen favoriet Grasshoppers op mogen nemen.

TopKip Lions liet in game 5 zien wat deze ploeg, samen met Grasshoppers, met afstand bovenaan in de competitie plaatste. Na een 22-11 eerste kwart werd het eigenlijk nooit meer écht spannend: 68-47 (boxscore).

Richelle van der Keijl domineerde de wedstrijd. De center van TopKip Lions noteerde 21 punten en 21 rebounds - een zeldzame 20-20 game dus. De Lions raakten een keurige 47 procent van hun fieldgoals, tegenover 28 voor Jolly Jumpers. Bij JJ hadden eigenlijk alleen Marell Glaubitz en Kim Jaasma (beiden 5/11 shooting) het vizier redelijk op scherp.

"Dit was de meest scherpe en gedisciplineerde wedstrijd die wij deze serie gespeeld hebben", zegt een tevreden Chris van Kampen, coach van TopKip, in een reactie. "De rebounds, we boxten goed uit, verdedigden fysiek en waren geconcentreerd in de aanval." Zijn team had wel wat veel turnovers, zegt hij, "maar dat zal door de zenuwen zijn gekomen. Al met al een hele volwassen overwinning van ons."

Met de finale heeft Van Kampen zich nog niet veel bezig gehouden. "Als je in een best of five tot de vijf gaat, heb je daar geen tijd voor. Als ik de scores zie, en het beetje van de wedstrijden dat ik gezien heb, denk ik dat Katwijk zijn vorm van het begin van het seizoen terug heeft. Zij zijn fit en scherp, wij zij niet helemaal fit. Dat maakt ons een behoorlijke underdog en hen de overgrote favoriet. Alle druk ligt bij hun."

Grasshoppers eenvoudig naar eindstrijd

De spannende series tussen TopKip en Jolly Jumpers was nogal een contrast met de andere finale, waar Sportiff Grasshoppers eenvoudig afrekende met Triple ThreaT. Voor de neutrale fan was die afdroging (76-45, 100-60 en 75-46) misschien een teleurstelling - voor Sportiff een snelle weg naar de eindstrijd.

Gedurende het seizoen speelden Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions al vaak tegen elkaar. Sportiff won gedurende het reguliere- en naseizoen 3 van de 4 wedstrijden en ook de beker ging naar Grasshoppers. Maar: TopKip Lions wist het meestal close te houden en won dus óók een keer. Het belooft een goede, spannende finale te worden.

Speelschema

De overige tijdstippen van de finales maakt de NBB later nog bekend. De speeldata staan wel vast:

Game 1: Zaterdag 18 mei, 18.30 uur, Katwijk
Game 2: Woensdag 22 mei, 20.30 uur, Katwijk
Game 3: Zaterdag 25 mei, Landsmeer
Game 4: Woensdag 29 mei, Landsmeer *
Game 5: Zaterdag 1 juni, Katwijk *

*Indien nodig. De vrouwen spelen in een best of 5-format.

Gerelateerde artikelen