!
LottevanKruistum-DHS-cuppromo-mrt24 (1)
20 maart 2024

Lotte van Kruistum en Sportiff Grasshoppers zullen TopKip Lions nooit onderschatten

Door Tiel van den Heuvel

Wie drie weken geleden gevraagd had wie er favoriet was om de Carla de Liefde trofee te winnen, zou steevast ‘Sportiff Grasshoppers’ als antwoord hebben gekregen. En hoewel de Katwijkse vrouwen die favorietenrol zeker niet kwijt zijn, zullen kenners nu langer moeten nadenken over hun antwoord. TopKip Lions versloeg Grasshoppers namelijk in de competitie. En dat is niet erg, zegt Lotte van Kruistum, één van de sterkhouders van Grasshoppers. “Het is alleen maar leuker om eindelijk de spanning te voelen.”

Want de ‘spanning’ lag voor de 20-jarige Van Kruistum en haar team niet voor het oprapen. Vroeg in het seizoen won Sportiff steevast met 30, 40 en een enkele keer wel 60 verschil. “Het werkt natuurlijk mee dat we met een groep zijn die al lang samenspeelt. En het was het begin van het seizen, iedereen binnen het team had er enorm veel zin in om ons spel te spelen.”

Het spel van Grasshoppers is snel, met veel druk op de bal, rennend in de omschakeling. Fast breaks worden moeiteloos met schoten van afstand afgewisseld, maar teams weten zich steeds beter te weren. Dat ziet ook Lotte: “Iedereen bereidt zich steeds beter voor op wat wij doen. Daar hebben we moeite mee, maar in het derde kwart buigt dat vaak om.”

Magisch derde kwart

Het staat bijna wekelijks in de recaps van de Grasshoppers-wedstrijden. Teams blijven 20 minuten close, maar na rust dendert Sportiff voorbij zijn tegenstander. Wat is het toch, met dat derde kwart? “Dan weten we inderdaad altijd de oplossingen te vinden”, zegt Lotte. “In de rust bespreken we met coach Axel wat we anders kunnen doen. Dat werkt meestal.”

‘Meestal’, want TopKip Lions uit Landsmeer wist twee weken geleden dus te winnen. Het was de eerste nederlaag van het seizoen voor Grashoppers. Sportiff miste toen spelverdeler Karin Kuijt met een blessure. “Het is altijd goed een keer te verliezen”, zo wuift Van Kruistum die nederlaag weg. “Je wordt er scherp van, we zijn weer op ons hoede.” Van onderschatting was overigens nooit sprake, garandeert ze. “TopKip is écht hartstikke goed. We wisten al lang wat zij kunnen.”

Twee stijlen

Maar wat kunnen de vrouwen van TopKip Lions dan zo goed? Aanpassingen doen, zegt Lotte. “En ze hebben Richelle (van der Keijl, center) in de bucket. Daar hadden we het vorige wedstrijd aardig lastig mee. Eigenlijk hebben ze overal super goede spelers met veel dreiging. Ze kunnen allemaal aanvallen.” Grasshoppers gaat dat volgens haar pareren met sneller spel en pressie. “Zij zijn beter in plays lopen en het opzetten van die spellen. Het wordt sowieso een wedstrijd van twee stijlen en dat is altijd leuk om te zien.”

Sportiff Grasshoppers speelt op zaterdag 23 maart om 19.00 uur tegen TopKip Lions. Locatie: Topsportcentrum Almere. Kaarten en combitickets (voor de rolstoelfinale om 16.00 uur) koop je via basketball.nl/tickets.

Gerelateerde artikelen