U bevindt zich hier: Jeugd » Aangepast sporten » Rolstoelbasketbal

Rolstoelbasketbal, Onbeperkt genieten!

Rolstoelbasketbal is een aantrekkelijke sport voor mensen met een lichamelijk handicap of een langdurige (sport)blessure. Het is snel, veelzijdig en attractief. In Nederland zijn er inmiddels verspreid over het land al meer dan 20 verenigingen die rolstoelbasketbal aanbieden. Voor junioren en senioren is het mogelijk om in de rolstoelcompetitie te spelen. Er zijn verschillende competities met elk hun eigen niveau, dus voor ieder wat wils.

Rolstoelbasketbal bij jou in de buurt
In de onderstaande kaart staan alle verenigingen weergeven die rolstoelbasketbal aanbieden. Meer weten van de vereniging? Klik op het basketbalicoontje! 


Scroll met je muis over de kaart om in- en uit te zoomen.

Cruyff Foundation Junior League
In samenwerking met de Johan Cruyff Foundation is de NBB het project ‘Jeugdrolstoelbasketbal Nederland’ gestart. Dit project heeft als doel om jeugd met een handicap in de leeftijd van 6 t/m 20 jaar de mogelijk te bieden om rolstoelbasketbal te spelen binnen een redelijke afstand van de woonomgeving.

Teams spelen tegen elkaar in de Curyff Foundation Junior League via verschillende toernooidagen. De competitie bestaat uit 5 toernooidagen verspreid over het land. Aan het einde van het seizoen wordt de finaledag gespeeld om het seizoen op een mooie manier af te sluiten. Om deze Junior league te kunnen organiseren maken wij gebruik van de steun van de Johan Cruyff Foundation. De Johan Cruyff Foundation ondersteunt meerdere sportprojecten voor kinderen met een handicap. Doel van de foundation is om meer kinderen met een handicap in beweging te brengen.

Clinics voor het (speciaal) onderwijs
Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met rolstoelbasketbal worden er in het hele land ook clinics gegeven. De clinics vinden plaats op reguliere scholen, bij bedrijven, op mytylscholen en revalidatiecentra. Het aanvragen van een clinic is door iedereen mogelijk. De NBB werkt voor het geven van clinics samen met Stichting BEN.

De NBB ondersteunt clubs en instellingen
Naast de rolstoelbasketbalcompetitie voor senioren en de Junior League voor junioren is de NBB er ook als ondersteunend en informatief orgaan voor clubs die met rolstoelbasketbal aan de slag willen gaan. De NBB biedt de volgende zaken:

  • Opleiden en bijscholen van basketballtrainers en coaches
  • Ondersteunen van (rolstoel)basketballclubs
  • Advies en hulp voor clubs, maar ook voor (potentiële) spelers
  • Hulp bij aanvragen van sporthulpmiddelen
  • Organisatie van clinics

Contactpersoon bij de NBB
Wil je een keertje rolstoelbasketballen maar weet je niet waar? Wil je een keer bij een toernooi kijken maar weet je niet wanneer? Kun je niet alle informatie die je nodig hebt vinden op de website? Wil je een clinic organiseren? Voor al je vragen over rolstoelbasketbal kun je terecht bij Martin Ho Suie Sang via martin.ho.suie.sang@basketball.nl of 030 - 20 20 133.

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF