U bevindt zich hier: Jeugd » NBB Camps

NBB stopt met organisatie van eigen basketbalkampen

De Nederlandse Basketball Bond heeft besloten om te stoppen met de organisatie van z’n eigen befaamde basketbalkampen. Daarmee komt er een einde aan een lange traditie, want de NBB Camps waren 55 jaar lang een begrip in het Nederlandse basketbal. Voor duizenden jonge basketballers zijn de Camps een onvergetelijke ervaring geweest; een week waarin ze konden werken aan hun skills, tegelijkertijd nieuwe vrienden maakten en een fantastische tijd beleefden.

Toch ziet de NBB zich genoodzaakt te stoppen met de Camps. Het aantal deelnemers loopt de laatste jaren langzaam terug, mede door de toenemende concurrentie. Er worden steeds meer basketbalkampen georganiseerd in het land, door verenigingen en andere partijen, ook in de zomerperiode. Door de verhuizing van Elst naar Soest is het karakter van de NBB Camps steeds minder onderscheidend van de andere kampen.

Martin Ho-Suie-Sang, manager basketbalontwikkeling bij de NBB: "In de hoogtijdagen van de NBB Camps was de Stayokayvestiging in Elst ons thuisbasis. Daar hadden we vier volledige fullcourt outdoor basketbalvelden tot onze beschikking, midden op het terrein van het hostel. Toen die locatie werd gesloten, hebben we geprobeerd een gelijkwaardig alternatief te vinden. Ondanks dat we erg leuke kampen hebben kunnen houden in Valkenswaard en de afgelopen vijf jaar in Soest, konden we de kampen niet meer op dezelfde manier organiseren, zoals we graag wilden. Die magie van Elst hebben we nooit terug kunnen vinden."

In het kader van het dit jaar verschenen Meerjarenbeleidsplan 2017+ van de NBB gaat de aandacht de komende jaren vooral uit naar het beperken van de ledenuitstroom, het ontwikkelen van nieuwe aanbodsvormen en het doorontwikkelen van 3x3 basketball. “Mede door die ontwikkelingen is de NBB niet meer in staat de Camps de aandacht te geven die het verdient”, zegt Ho-Suie-Sang. “Ook al nemen we deze beslissing met pijn in het hart, de erfenis van de NBB Camps is in goede handen bij andere partijen. Het doet ons goed om te zien dat er steeds meer particuliere initiatieven van topbasketballers en verenigingen komen om basketbalkampen te organiseren. Het succes van de kampen van voormalig internationals als Mario Bennes, Marlous Nieuwveen en Mike Nahar geven ons vertrouwen dat de basketbaljeugd voldoende aan z’n trekken zal blijven komen in de zomer. Dat maakt ons besluit draaglijker."

De NBB wil graag alle coaches en vrijwilligers bedanken die de afgelopen 55 jaren hebben bijgedragen aan het succes van de kampen. En natuurlijk ook alle ‘campers’ die de afgelopen 55 jaar de week van hun leven hebben gehad. Overigens gaat een groot aantal coaches van de NBB Camps zijn medewerking verlenen aan het Big Shots Basketball Camp, het initiatief van Landstede-eredivisiepeler Mike Schilder om komende zomer in Zwolle een kamp te  organiseren.

Hostelketen Stayokay is 55 jaar lang een trouwe partner geweest van de bond bij de organisatie van de NBB Camps. Ook daar vinden ze het jammer dat de Camps stoppen. Anne Breemer, manager van Stayokay Soest. “De afgelopen vijf jaar hebben we in Soest de basketbalkampen in Soest mogen ontvangen. Helaas komt er aan deze prachtige traditie een einde. Wij kijken met heel veel plezier èn trots terug op een geweldige samenwerking met de NBB en alle basketballers die hier zomers te gast waren. Het waren mooie tijden waarin we met z'n allen heel veel hebben bereikt.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF