!
06042021 3x3 OKT 2 NED ITA Jill schiet.jpg

3X3 Basketball

Kennis Hub

Disciplines

3X3 Basketball

3x3 basketball is een relatief nieuwe, maar snelgroeiende discipline binnen de basketbalsport. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) zet sinds 2009 hoog in op de ontwikkeling van 3x3 basketball. Eén van de belangrijkste beweegredenen hierachter is het feit dat de NBB basketball voor iedereen toegankelijk wil maken. 3x3 basketball activiteiten op de pleintjes in de wijken en grote events op A-locaties in de stad helpen bovendien de zichtbaarheid van de sport aanzienlijk te vergroten. Daarnaast zijn in 3x3 de basketball fundamentals essentieel en zijn alle spelers van het team actief betrokken bij het spel.

Vanwege het laagdrempelige karakter van de spelvorm wordt 3x3 basketbal veel toegepast in het onderwijs en op de basketbalpleinen. In kleinere teams wordt het makkelijker om teams te vormen en komen de sporters vaker aan de bal met meer succeservaringen tot gevolg.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. Elk team heeft 1 wissel en de wedstrijden spelen zich af op één basket op een kleiner veld dan bij het reguliere 5-5 basketbal. De officiële afmetingen van het speelveld is 15x11 meter.

Spelregels

Dit zijn de belangrijke afwijkende regels ten opzichte van het traditionele 5-5 basketball:

  • Er is één officiële bal, zowel voor mannen als voor vrouwen. De bal heeft het gewicht van een size 7 (mannen) bal, maar het formaat van een size 6 bal (vrouwen);
  • Officiële wedstrijden duren 10 minuten of totdat een team 21 punten heeft behaald;
  • Er is een 12 seconden schotklok in plaats van 24 seconden. Binnen deze tijd dient een team te scoren of een scoringspoging te doen;
  • Er is geen driepuntslijn, maar een tweepuntslijn. De lijn ligt wel even ver als bij 5-5 basketbal. Elke score achter deze lijn is twee punten waard, elke score erbinnen telt voor 1;
  • Er zijn geen persoonlijke fouten, maar teamfouten;
  • Zodra een team een scoort mag het andere team meteen doorgaan door de bal te dribbelen of te passen. Zodra een team buiten de tweepuntslijn is geweest mag er weer worden gescoord.

Deze spelregels zorgen voor het dynamische en spectaculaire spel waar 3x3 basketball om bekend staat.

De FIBA, de internationale bond, heeft 3x3 basketbal in 2010 voor het eerst als officiële discipline binnen de basketbalsport geïntroduceerd tijdens de Youth Olympic Games in 2010 en is sindsdien wereldwijd uitgegroeid tot de grootste urban teamsport. Dit past goed in de visie van de FIBA om de basketbalsport in zijn geheel te laten groeien door ook nieuwe doelgroepen kennis te laten maken met de mooiste sport die er is. 3x3 basketbal kreeg een enorme boost toen op 9 juni 2017 bekend werd gemaakt dat de discipline vanaf de Olympische Spelen van Tokyo 2020 vast onderdeel wordt van de Olympische Spelen.

3x3 profiel & ranking

FIBA ziet 3x3 basketbal als een individuele sport die je in teamverband beoefent. Dus elke speler heeft zijn eigen profiel binnen het FIBA3x3 netwerk.

Op elk, door FIBA erkend toernooi, kan een sporter punten halen voor zijn of haar individuele ranking. Hoe beter je presteert op en hoe vaker je deelneemt aan deze toernooien, hoe meer punten je kan verzamelen. Op deze manier ontstaat een individuele ranking van spelers in een land, maar ook wereldwijd.

De optelsom van alle ranking punten van de Top 50 spelers van Nederland bepaalt waar Nederland staat op de zogenaamde federation ranking ten opzichte van andere landen. En deze federation ranking is voor een deel bepalend of een land deel mag nemen aan een EK, WK, Olympische Kwalificatietoernooien en zelfs de Olympische Spelen.

Dit houdt dus in dat topsport en breedtesport elkaar hard nodig hebben om te kunnen groeien. Hoe actiever de breedtesport is, hoe meer kansen de topsporters krijgen om op het hoogste niveau te acteren.

Evenementen

Nederland is een van de early adaptors van deze nieuwe discipline. In 2009 organiseerde de NBB al het eerste officiële Nederlands Kampioen 3x3 in Almere. Dit toernooi gaf het startsein voor de Streetball Masters Tour, waarbij in de zomermaanden in verschillende steden in het land voorronden werden georganiseerd voor het Nederlands Kampioenschap 3x3 basketball. Deze toernooien groeiden uit tot basketball-evenementen in de openbare ruimte met een grote aantrekkingskracht. Mede ook door de aanwezigheid van DJ, MC en andere entertainment. De Streetball Masters Tour groeide uit tot een van de grootste 3x3 Tours in Europa en werd een begrip in het internationale speelveld. De 3x3NL Tour, zoals Streetball Masters Tour nu heet, geeft toegang voor Nederlandse topteams tot het internationale profcircuit van de FIBA: de FIBA3x3 World Tour.

Vanaf 2014 organiseerde de Nederlande Basketball Bond in samenwerking met Topsport Amsterdam ook internationale toernooien voor landenteams. Dit leidde ertoe dat FIBA het Museumplein in Amsterdam uit koos als locatie voor het EK 3x3 in 2017 en het WK 3x3 in 2019. Met 2600 zitplaatsen werd het WK het grootste 3x3 evenement ooit.

Mede door het succes van deze events en de toenmalige Streetball Masters Tour is de Nederlandse Basketball Bond in 2015 uitgeroepen tot 'Most Active Federation' wereldwijd bij de eerste en enige FIBA 3x3 Awards in Abu Dhabi. In 2017 ontving de NBB ook nog eens de Gold Certificate of Honor voor onze bijdrage in de ontwikkeling van 3x3 in zijn totaliteit.

Nationale teams

Zowel bij de Mannen als bij de Vrouwen spelen de Orange Lions mee in de wereldtop. Dat heeft in het recente verleden geleid tot meerdere medailles op EK’s en WK’s, zowel bij de senioren als bij de jeugd. De eerste medaille werd gepakt tijdens de Youth Olympic Games van 2014. De Vrouwen U18 pakten daar zilver. Twee jaar later in 2016 pakten de Mannen de eerste EK-medaille voor een Nederlands valide basketbalteam. Later volgden nog zilveren medailles op de WK’s van 2017 en 2018. Ook de Vrouwen pakten medailles. Tijdens het EK 3x3 in 2017 (in Amsterdam!) wonnen de Vrouwen brons en een jaar later pakten ze zilver op het EK.

De kroon op het werk kwam in mei 2021 toen de Orange Lions geschiedenis schreven door zich te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in Tokyo. De eerste keer dat een Nederlands valide basketball team acte de préséance mag geven op de Olympische Spelen!