!
20210611 Marijan Obad.jpg

5-5 Basketball

Kennis Hub

Disciplines

5-5 Basketball

De basketbalsport is in de Verenigde Staten uitgevonden door James Naismith, een gymnastiekleraar in Springfield. In de winter van 1891 hing hij twee perzikmanden aan het balkon op elk eind van de gymzaal en kwam hij met dertien spelregels voor het spel. Naismith maakte twee teams van vijf spelers die een voetbal (!) in de mand (basket) moesten mikken. Later werd de basket vervangen door een ijzeren ring met een netje. De basketbalsport heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot de mondiale sport die het nu is. Klik hier voor een korte beschrijving van de basketbalsport.

Nederland kent meer dan 300 basketbalverenigingen die de basketbalsport aanbieden en deelnemen aan het uitgebreide netwerk van competities op hoog en laag niveau. Voor elke leeftijdscategorie en spelniveau wordt competitie aangeboden.

Een basketbalteam bestaat uit 5 spelers die in het veld staan, met 7 wisselspelers. Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Een basketbalveld is over het algemeen 28 meter lang en 15 meter breed. Er wordt op 2 baskets gespeeld, en de ring hangt op 3 meter en 5 centimeter hoogte. Voor kinderen t/m 12 jaar hangt de ring op 2 meter en 60 centimeter.

Voor een veldscore krijgt je team 2 punten, voor een score uit een vrije worp 1 punt. Je krijgt 3 punten als je van achter de driepuntslijn raakschiet. Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft gescoord, wint de wedstrijd.