!
Algemeen bal door netje grijs.jpg

G-basketball

Kennis Hub

Doelgroepen

G-basketball

G-basketbal is een spelvorm die ontwikkeld is voor mensen met een verstandelijke beperking. De NBB wordt ondersteund door de Cruyff Foundation om de ontwikkeling van het g-basketbal in Nederland te stimuleren.

De basisregels van het basketbal zijn hetzelfde als regulier basketbal, met een aantal kleine aanpassingen zodat het beter bij de doelgroep past. De belangrijkste aanpassing zit in de interpretatie van de spelregels. Het doel van het spelen van de wedstrijden is niet om te presteren, maar dat iedereen mee kan doen en binnen de wedstrijdjes op zijn niveau kan spelen. Dit betekent dat men, afhankelijk van het niveau van de teams moet kijken hoe strikt de spelregels moeten worden nageleefd. Het belangrijkste is dat iedereen op een veilige en plezierige manier op het veld staat.

3x3 basketbal

Net als in het reguliere basketbal wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de spelvorm 3x3 basketbal. Met name omdat het dan makkelijker is om teams te vormen voor wedstrijden en toernooien, maar ook omdat de spelers dan vaker de bal hebben. Dit verhoogt het spelplezier.

Unified basketbal

Buiten het gewone G-basketbal is er ook nog het Unified-basketbal, een concept ontwikkeld door Special Olympics. Hierin spelen G-basketballers en reguliere basketballers samen in één team. Een mooie vorm van inclusie en integratie.

De spelregels van 5-5, 3x3 en Unified G-basketball

Verenigingen

Onderstaand zijn de verenigingen in Nederland te vinden de zijn aangesloten bij de NBB en G-basketball aanbieden.

Verenigingen met aanbod voor G-basketball
Vereniging Plaats
Rotterdam Basketbal Rotterdam
Sportiff Company Grasshoppers Katwijk
BV Oegstgeest Oegstgeest
BV Groningen Groningen
Black Eagles Rosmalen
BC Kimbria Maastricht
BC Utrecht Cangeroes Utrecht
Only Friends Amsterdam
B.V. Batouwe Bemmel
Special Olympics Nederland

De Nederlandse Basketball Bond werkt samen met Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium die hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Regio, nationale en internationale toernooien

Special Olympics organiseert jaarlijks meerdere regionale, nationale en internationale sportevenementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau en plezier staat voorop.

De regionale en nationale sportevenementen van Special Olympics zijn toegankelijk voor alle mensen met een verstandelijke beperking die een sport beoefenen. Of basketbal ook onderdeel is van deze evenementen verschilt per evenement en is afhankelijk van de animo bij deelnemers.

Special Olympics organiseert ook op internationaal niveau zomerspelen en winterspelen. Hier doen maar liefst 170 landen aan mee.