!
2019_3x3_FIBA 3x3 World Cup_Orange Lions_huddle.jpg

Outdoor basketball

Kennis Hub

Doelgroepen

Outdoor basketball

Nederland kent honderden openbare basketbal pleintjes. In bijna elke gemeente staan er meerdere. De pleintjes worden niet altijd even goed onderhouden of even slim aangelegd, maar er is wel een enorme potentie om de basketbalsport in de openbare ruimte aan te bieden. De NBB stimuleert basketbalverenigingen dan ook om gebruik te maken van deze pleintjes.

Een reden is om hun eigen leden ook buiten de sporthal basketbal aan te bieden. Doordat verenigingen door de corona maatregelen lange tijd niet meer in de zaal terecht konden, hebben veel verenigingen zich succesvol georiënteerd op de mogelijkheden die de pleinen bieden. Naast het faciliteren is het ook een goede manier om potentiële leden, die nog niet in aanraking zijn gekomen met de basketbalsport of met de vereniging, op een laagdrempelige manier te enthousiasmeren en te werven.

3x3 Unites

3x3 Unites is een stichting die het basketbalplein heef geadopteerd als thuisbasis voor de community die. Met 3x3 basketball als middel inspireren ze jongeren om een positieve impact te hebben op hun omgeving. Niet alleen door een 3x3 community rondom de pleinen op te bouwen, maar ook door de ontwikkeling van de openbare ruimte waar we onze sport beoefenen. 3x3 Unites heeft een 3x3 Leader opleiding ontwikkeld die door de NBB is gecertificeerd. Dit programma is de belangrijkste tool voor lokale en persoonlijke groei, waarin jongeren life-skills ontwikkelen dankzij 3X3.

Hardware

Essentieel bij het gebruik maken van outdoor basketbal pleinen is uiteraard dat er veilig en met plezier op gebasketbald kan worden. Er zijn tal van voorbeelden van basketbalpleintjes waar niet serieus op gebasketbald kan worden. Omdat de basketbalpaal op gras is geplaatst, de ring veel te hoog hangt, de ondergrond ongelijk is, de belijning onlogisch is getrokken of dat er een voetbaldoel hinderlijk in de weg staat.