!
2019_3x3_FIBA 3x3 World Cup_Orange Lions_huddle.jpg

3X3NL League

Kennis Hub

Competitiezaken seizoen 2021 - 2022

3X3NL League

Nieuw competitie-aanbod

De 3x3NL League is een pilot-competitie als aanvulling op het huidige competitie-aanbod van de Nederlandse Basketball Bond. Deze nieuwe discipline groeit in Nederland en internationaal aan populariteit en is sinds 2017 een vast onderdeel van de Olympische Spelen.

Met het aanbieden van deze nieuwe competitie kunnen basketballers die geen lid zijn van een vereniging toch mee doen met een officiële competitie, waarbij ze de flexibiliteit hebben hun eigen tijd in te delen.

Ook voor recreanten en voor verenigingsteams die net te weinig spelers voor een volwaardig 5-5 team hebben, biedt de 3x3NL League de mogelijkheid om toch 6x per jaar competitief te basketballen.

Competitieopzet

De 3x3NL League is een competitie die in toernooivorm wordt gespeeld in verschillende categorieën. Hierin wordt onderscheid gemaakt in gender, leeftijd en niveau. De competitie kent 6 speelrondes die verspreid over het seizoen worden gespeeld.

Meer informatie over de competitieopzet.

Speelronde 1 zaterdag 23 oktober

Speelronde 2 zaterdag 27 november

Speelronde 3 zaterdag 8 januari

Speelronde 4 zaterdag 26 februari

Speelronde 5 zaterdag 16 april

Speelronde 6 zaterdag 28 mei

Op elke speeldag speelt elk team een 3x3 toernooi binnen de eigen categorie. Per speelronde zal een toernooi ongeveer een dagdeel duren. Elk speelronde kent een dagwinnaar. Afhankelijk van de eindstand per speelronde, verdienen teams punten voor de competitiestand. Het team dat na 6 speelronden de meeste punten heeft verzameld, wordt gekroond tot de seizoenskampioen van de betreffende categorie. De seizoenskampioenen van elke categorie plaatsen zich automatisch voor het Nederlands Kampioenschap 3x3 Basketball dat in augustus 2022 wordt gespeeld tijdens de 3x3NL Tour Finals (outdoor).

Teamsamenstelling

Een team kan gedurende het seizoen uit maximaal 6 spelers of speelsters bestaan. Van die 6 spelers in het roster kunnen per speelronde maximaal 4 spelers of speelsters aan het toernooi van die dag deelnemen.

Elke speler dient geregistreerd zijn in Sportlink als lid met de spelactiviteit ‘3x3’. Daarnaast moet elke speler een (gratis) FIBA3x3 profiel hebben via play.fiba3x3.nl.

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan de 3x3NL League als je geen lid bent van een vereniging.

Categorie verdeling

We bieden in de volgende categorieën een competitie aan:

Leeftijdscategorieën
* Wordt gefaciliteerd bij voldoende aanmeldingen.
Vrouwen Mannen Geboortejaren
U13 U13 2009 of later
U13 Elite* U13 Elite* 2009 of later
U15 U15 2007 of later
U15 Elite* U15 Elite* 2007 of later
U18 U18 2004 of later
U18 Elite* U18 Elite* 2004 of later
U23 U23 1999 of later
U23 Elite* U23 Elite* 1999 of later
Open Open 2006 of eerder
Open Elite* Open Elite 2006 of eerder
35+ 35+ 1987 of eerder

Op het inschrijfformulier kan een inschatting van het niveau per team worden aangegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen afdelingsniveau en landelijk niveau, zodat we bij voldoende inschrijvingen bepaalde leeftijdscategorieën kunnen opsplitsen in een reguliere categorie en een Elite categorie.

Alle spelers van het betreffende team moeten voldoen aan de gestelde leeftijdseisen van een categorie.

Inschrijving via vereniging of rechtstreeks bij de NBB

Inschrijven voor de 3x3NL League kan op twee manieren. Via verenigingen of rechtstreeks bij de NBB. Een team dat zich via een vereniging aanmeldt, betaalt € 250,- per team. Voor teams die niet aan een vereniging verbonden zijn, is het inschrijfgeld € 275 per team.

Dit is een all-in bedrag waar alle kosten van de zaalhuur, scheidsrechters en verzekering al in zijn verwerkt. Teams ontvangen dus aan het eind van het seizoen geen naheffing.

Dit bedrag moet door alle teams vooraf worden betaald. Bij ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief.

Spelregels & scheidsrechters

Er wordt in alle categorieën gespeeld volgens de officiële FIBA3x3 spelregels en met de officiële Wilson 3x3 bal.

De NBB levert per toernooilocatie een aantal scheidsrechters, maar elk team neemt ook een eigen scheidsrechter mee. Deze scheidsrechter moet 16 jaar of ouder zijn.

Organisatie

De 3x3NL League wordt door de NBB georganiseerd, in samenwerking met een aantal verenigingen. Op elke speelronde zullen op dezelfde dag op verschillende locaties in het land de toernooien worden gespeeld. De locatie van het toernooi verschilt dus per speelronde en per categorie. Mocht je als vereniging interesse hebben in het organiseren van een van de speelrondes, maak dan je interesse bekend via het emailadres onder aan de pagina.

Data & deadlines

Vanaf 15 april kunnen teams zich aanmelden voor de 3x3NL League.

Uiterlijk 15 juli 2021 dienen de inschrijvingen binnen te zijn.

De deadline voor het betalen van het inschrijfgeld is 1 augustus 2021. Na die datum vervalt het recht op de inschrijving.

COVID-19

We realiseren ons dat we in een onzekere tijd leven door de verspreiding van het corona-virus in Nederland. Mochten geplande speelronden van de 3x3NL League onverhoopt niet door kunnen gaan, dan zal er gekeken worden of de teams (een gedeelte van) hun inschrijfgeld kunnen terug ontvangen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: 3x3competitie@basketball.nl of 030-20 20 127.