!
Basketball

Licentie

Scheidsrechters en officials

Licentie

Officiallicenties

Vanaf seizoen 2019/2020 worden scheidsrechters- en commissarislicenties afgegeven aan alle officials die aangeschreven worden door de NBB. Een geldige licentie is een vereiste om aangewezen te worden in de competitie. Een licentie heeft een geldigheidsduur van twee jaar en dient worden te aangevraagd/verlengd middels het formulier op de website. Gedurende de licentieperiode dient de licentie in stand te worden gehouden door middel van spelregel- en/of conditietesten.

Een licentie aanvragen
Een scheidsrechter kan een licentie aanvragen via het aanvraagformulier. Hiervoor moet hij/zij aan eisen voldoen, zoals beschreven in het Licentiebeleid voor Scheidsrechters en Commissarissen. De aanvraag wordt binnen twee weken beoordeeld. De official ontvangt een bericht wanneer de licentie is toegewezen/afgewezen.

Geldigheid van een licentie
Een licentie is twee jaar geldig. Gedurende deze periode moet de scheidsrechter zijn licentie in stand houden door middel van spelregel- en/of conditietesten (afhankelijk van het niveau en de discipline). Tevens dient de official in deze periode activiteiten uit te voeren en/of bijscholingen te volgen om zijn licentie te kunnen verlengen. De NBB kent een lijst met goedgekeurde activiteiten waarin aangegeven is hoeveel punten behaald moeten worden om in aanmerking te komen voor verlening van de licentie en welke activiteiten en/of bijscholingen in aanmerking komen om licentiepunten te verzamelen. Deze lijst is opgenomen in het Licentiebeleid voor Scheidsrechters en Commissarissen.

Aanvraagformulier OfficiallicentieAanvragen/verlengen van een licentie
De official is zelf verantwoordelijk voor het indienden van de bewijzen voor het aanvragen/verlengen van een licentie. Na afloop van een gemaakte test, workshop of bijscholing ontvangt de scheidsrechter een bewijs van deelname/slagen per mail. Op het bewijs van deelname staat tevens hoeveel licentiepunten een activiteit waard is. De official dient deze te mailen naar de NBB na het invullen van het aanvraagformulier, waarna deze beoordeeld worden. De official ontvangt binnen twee weken de reactie op de aanvraag per mail.

In onderstaand formulier dient een officiallicentie te worden aangevraagd of verlengd. Een licentie wordt afgegeven vanaf niveau 3. Officials die worden aangewezen door hun eigen vereniging hoeven geen licentie aan te vragen.

De scheidsrechter gaat akkoord met de gedragscode officials van de NBB (zie bijlage 1 licentiebeleid officials). Door het aanvinken van bovenstaande verklaart de official de gedragscode officials van de NBB te hebben gelezen en hiermee akkoord te gaan.