U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Toon van Helfteren coacht honderdste interland tegen Duitsland

Terug naar overzicht

Toon van Helfteren coacht honderdste interland tegen Duitsland

5 september 2016 15:01:07


Foto Christian Aarts

Komende woensdag speelt Nederland in Oberhausen zijn derde en zeer belangrijke wedstrijd uit de EK-kwalificatiecyclus tegen de nationale ploeg van Duitsland. Voor Toon van Helfteren markeert dat duel zijn honderdste officiële interland als coach van de Orange Lions.

Van Helfteren is bezig aan zijn tweede periode als hoofdcoach van de nationale A-selectie. Hij debuteerde als coach van het Nederlands team op 6 mei 1994 in Antwerpen met een 62-101 oefennederlaag tegen België. De eerste periode van Van Helfteren als bondscoach werd op 28 mei 1997 in Dublin in een EK-kwalificatieduel met een 78-67 zege op Ierland afgesloten. Oranje boekte in de eerste 44 interlands onder Van Helfteren  20 zeges, waarmee Van Helfteren kon bogen op een winstpercentage van 45,5 procent.

Op 1 juli 2013 keerde Toon van Helfteren in Minsk terug als hoofdcoach van het Nederlands team. In het oefenduel tegen Wit-Rusland ging Nederland met 58-82 onderuit. Sindsdien staat de teller voor de tweede periode op 55 duels met 19 keer winst. In totaal won Van Helfteren als coach met de Orange Lions 39 van zijn 99 wedstrijden. Zijn winstpercentage staat op 39,4 procent.

Hoogtepunt voor de jubilerende coach was de deelname aan EuroBasket in 2015. Het was voor het eerst in 25 jaar dat Nederland weer mocht deelnemen aan een Europees kampioenschap. Van Helfteren oogstte Europees alom lof met de speelwijze van Oranje en de resultaten die in Zagreb werden geboekt. Nederland won tijdens het EK van het nationaal team van Georgië en bleef in de poulefase zeer dicht in de buurt van Europese basketballgrootmachten als Kroatië en Griekenland.

In totaal speelden 68 verschillende spelers onder Toon van Helfteren in het Nederlands team. Van Helfteren liet 37 van hen hun debuut maken in Oranje.

Opvallend is het grote aantal coaches onder de spelers die hun actieve loopbaan inmiddels hebben beëindigd. Zeker 12 spelers lieten zich door Van Helfteren inspireren om zelf coach te worden. Onder hen zitten bondscoaches als Chris van Dinten, Peter van Paassen, Brian Benjamin en Hein-Gerd Triemstra, maar ook eredivisiecoaches als Patrick Faijdherbe, Wierd Goedee, Sander van der Holst en Cees van Rootselaar.

Worthy de Jong is de speler met de langste staat van dienst onder coach Toon van Helfteren. De Jong speelde 51 keer in de nationale A-selectie voor Van Helfteren. Mohamed Kherrazi (46 keer) en Arvin Slagter (44 keer) completeren de top drie. Alle drie maken zij op dit moment deel uit van de nationale selectie die zich deze dagen probeert te kwalificeren voor EuroBasket 2017.

Topscorer onder Van Helfteren is Marcel Huijbens. Hij kwam in 37 wedstrijden onder Van Helfteren tot 568 punten. Worthy de Jong liet in zijn 51 interlands onder Van Helfteren 508 punten turven. Nummer drie in de top drie is Okke te Velde met 344 punten in 27 interlands met Van Helfteren op de bank.

Toon van Helfteren voert de ranglijst van coaches met de meeste interlands achter hun naam met grote afstand aan. Ruud Harrewijn is de nummer twee in de rangorde met 84 interlands. Achter Harrewijn staan Vladimir Heger (82 interlands) en wijlen Jan Janbroers (78 interlands).

De kans dat Toon van Helfteren het aantal wedstrijden van de voormalige vrouwenbondscoach Meindert van Veen nog gaat benaderen, is klein. Van Veen coachte het Nederlands vrouwenteam 272 keer en boekte 131 zeges.

Toch legt Van Veen het op zijn beurt weer af tegen Van Helfteren wanneer de volledige interlandcarrière van beiden in kaart wordt gebracht. Van Veen kwam als speler nooit uit voor het Nederlands team. Van Helfteren daarentegen is ook bij de spelers recordinternational met 207 interlands. Hij debuteerde al op 23 april 1971 onder bondscoach Harry Kippers in Parijs in een oefenduel tegen Frankrijk. Net als in zijn debuutwedstrijd als coach begon Van Helfteren ook als speler met een grote nederlaag: 65-107. Zijn actieve loopbaan als international sloot Van Helfteren op 2 juli 1988 af in Groningen onder bondscoach Ruud Harrewijn. Zijn laatste wedstrijd destijds leverde een 65-85 nederlaag tegen Groot-Brittannië op, waardoor Nederland de finaleronde van het Olympisch kwalificatietoernooi in eigen land misliep.

De honderdste interland van Toon van Helfteren als coach is niet de enige mijlpaal die Nederland op korte termijn te wachten staat. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Denemarken op 14 september in Leiden is officieel de 800ste interland van de Orange Lions.

Bovendien spelen – blessures en andere calamiteiten voorbehouden – Roeland Schaftenaar en Mohamed Kherrazi op 17 september in de Leidse Vijf Meihal beiden hun vijftigste interland. In die laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiecyclus zijn de Duitsers de tegenstander van de Orange Lions.

Voor beide thuiswedstrijden van Oranje (op 14 september tegen Denemarken en op 17 september tegen Duitsland) zijn nog kaarten beschikbaar. De kaarten zijn te bestellen via deze link.

U kunt de Orange Lions volgen via:
Website: www.oranjebasketball.com
Twitter: @oranjebasketbal
Facebook: facebook.com/oranjebasketball
Instagram: instagram.com/oranjebasketball

De complete EK-kwalificatie voor EuroBasket 2017 is te volgen via www.fibaeurope.com.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF