U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Hakim Salem nieuwe bondscoach Nederlandse basketbalsters

Terug naar overzicht

Hakim Salem nieuwe bondscoach Nederlandse basketbalsters

28 november 2016 19:31:00

Hakim Salem wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse basketbalsters. De in Egypte geboren Salem, die op 30 november a.s. 39 jaar wordt, krijgt een aanstelling voor een periode van tweeëneenhalf jaar, met de mogelijkheid om dat met twee jaar te verlengen bij goed functioneren. De aanstelling van Salem is een unanieme keuze van het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond.

Salem begon zijn coachcarrière in het mannenbasketball, o.a. als coach van ABC Amsterdam, GasTerra Flames (Groningen) en Apollo Amsterdam in de Dutch Basketball League in de periode van 2010 t/m 2014. Daarna maakte hij de overstap naar het vrouwenbasketball, waar hij de functie van Associate Headcoach bij de nationale vrouwenploeg combineerde met het bondscoachschap van de Orange Angels 3x3. Onder zijn leiding eindigden de Nederlandse 3x3 basketbalsters een maand geleden bij het WK in China bij de beste acht landen van de wereld.

Hakim Salem vervulde tijdens de derde en laatste fase van de kwalificatiecyclus voor EuroBasket 2017 de rol van interim-bondscoach bij de vrouwen, als vervanger van Remy de Wit. Het lukte de Orange Angels niet om zich te kwalificeren voor het EK, maar de kwalificatiecampagne werd afgelopen woensdag positief afgesloten met een klinkende 70-46 thuiszege op Estland in de uitverkochte Sporthallen Zuid.

Salem gaat de functie van bondscoach bij de vrouwen combineren met die van hoofdcoach van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball, het opleidingsprogramma voor talenten van de Nederlandse Basketball Bond, dat net als alle nationale vrouwenselecties Amsterdam als thuishaven heeft

Krijn de Schutter, technisch directeur ad interim van de NBB, is blij met de aanstelling van Salem. “Hakims persoonlijkheid, ervaring en gedrevenheid sluiten uitstekend aan bij de professionalisering die het Nederlandse vrouwenbasketball doormaakt. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om het vrouwenbsketball te ontwikkelen. Daar willen wij een volgende impuls aan geven met de aanstelling van Hakim. Hij geniet een breed draagvlak binnen het Nederlandse vrouwenbasketball en binnen de huidige selectie van de nationale vrouwenploeg. Voormalig bondscoach Meindert van Veen, de coach van coaches, is een van de pleitbezorgers van Hakim.”

Ook Salem zelf is verguld met zijn nieuwe baan. “Ik ben enorm vereerd met deze uitdaging. Nederland vertegenwoordigen is het hoogste haalbare voor iedere coach, lijkt me. Remy de Wit en Patrick Kathmann hebben mij twee jaar geleden overtuigd om de overstap te maken naar het vrouwenbasketball. Ik ben hen dankbaar voor deze eye opener. Vooruit kijkend staan we voor een grote uitdaging de komende maanden. Het wordt een drukke zomer, ik heb er enorm veel zin in."

Tekst: Ronald van Dam
Foto: Ruud Fokke

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF