U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions en Orange Angels op weg naar EK rolstoelbasketbal

Terug naar overzicht

Orange Lions en Orange Angels op weg naar EK rolstoelbasketbal

19 juni 2017 14:07:00

De Orange Lions en Orange Angels zijn vandaag (maandag 19 juni) vertrokken naar Spanje voor de IWBF European Championships, het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. Op het Canarische eiland Tenerife spelen de mannen komende donderdag (22 juni) al hun eerste groepswedstrijd tegen Polen. Dezelfde dag begint voor de vrouwen ook het EK met het groepsduel tegen Frankrijk.

Een goede en drukke voorbereiding voor zowel de mannen als de vrouwen zorgt voor een positief gevoel bij beide bondscoaches. "Met een aantal nieuwe nieuwe speelsters bouwen we aan een ploeg die er in Tokyo 2020 moet staan", blikt vrouwenbondscoach Gertjan van der Linden vooruit . "In  de aanloop naar het EK hebben we in Frankrijk, Duitsland en België veel wedstrijden gespeeld. In Cluses en Frankfurt zelfs tegen de grotere landen in het rolstoelbasketbal bij de vrouwen."

Zijn nieuwe collega bij de mannen, Cees van Rootselaar, kan ook terugkijken op een goede voorbereiding. Zijn selectie kwam tijdens de President’s Cup in Polen sterke Europese rolstoelbasketballanden als Groot Brittannië, Spanje en Polen tegen. Daarnaast oefenden de Orange Lions ook nog tegen Australië, Japan en Israël.

Volgens van Rootselaar, die pas sinds februari in functie is als bondscoach, is het toch zijn doel om een medaille mee naar huis te nemen. “We komen voor de prijzen. Er zijn zeven sterke landen, waarvan Groot-Brittannië en Spanje de grootste kanshebbers op het goud zijn. We spelen de eerste wedstrijd tegen Polen, een sterk team. We kijken het van wedstrijd tot wedstrijd hoe het gaat.”

Bij de vrouwen is Groot Brittannië ook een van de grootste kanshebbers voor de titel. De andere vijf landen gaan proberen om de Britse rolstoelbasketbalsters van de winst af te houden. Toch geeft Van der Linden Nederland‘ook een goede kans op de titel. "De afgelopen jaren hebben we het zelf afgedwongen, met onze prestaties, dat andere teams ons als favoriet zien. Maar we moeten ons wel realiseren dat we een jongere basisploeg hebben dan anders. Het is goed en leuk dat zij zich hier kunnen laten zien.”

Een factor die een bijdrage kan leveren aan het succes van de nationale teams in Spanje is de chemie tussen beide bondscoaches. Van der Linden: "Ik heb Cees aangedragen als bondscoach van de mannen. Hij was in zijn actieve periode op het hoogste niveau een guard met veel basketballinzicht, iets dat belangrijk is in deze functie. Daarnaast denk ik dat hij de perfecte man is om het ambitieuze mannenteam te coachen. Zijn belangrijkste doel is er een team van te maken dat zich met spelplezier verder ontwikkelt op weg naar de Paralympische Spelen in 2020.”

Van Roostelaar spreekt ook met veel respect voor zijn collega bij de vrouwen. “We hebben allebei een achtergrond als topsporter, Gertjan in het rolstoelbasketbal, ik in het valide basketball, en we hebben allebei enorm veel passie voor de sport. We zijn een duo dat van elkaar leert. Gertjan heeft veel ervaring in het rolstoelbasketball en ik lever mijn inbreng vanuit het valide basketball. Met veel wederzijds respect en plezier versterken wij elkaar.”

Programma poulefase mannen:
22 juni: Nederland - Polen (14.15 uur)
23 juni: Frankrijk - Nederland (19.45 uur)
24 juni: Nederland - Italië (18.45 uur)
25 juni: Nederland - Zwitserland (12.00 uur)
26 juni: Spanje - Nederland (16.30 uur)

Programma poulefase vrouwen:
22 juni: Nederland - Frankrijk (16.30 uur)
23 juni: Turkije - Nederland (18.45 uur)
24 juni: Groot Brittannië - Nederland (11.00 uur)
25 juni: Nederland - Spanje (17.30 uur)
26 juni: Duitsland - Nederland (21.00 uur)

Klik hier om naar de toernooipagina van de EK te gaan.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF