U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Brian Benjamin: 'Wij hebben harder gewerkt dan wie dan ook'

Terug naar overzicht

Brian Benjamin: 'Wij hebben harder gewerkt dan wie dan ook'

22 juni 2017 14:22:00


De Orange Lions 3x3: een van de meest fitte ploegen bij het WK in Frankrijk (foto's fiba.com).

De Orange Lions 3x3 hebben na hun historische zilveren medaille bij de FIBA 3x3 World Cup in Frankrijk weinig tijd gehad om na te genieten van hun succes. Daags na hun fenomenale optreden op de slotdag van het WK zijn coach en spelers alweer op weg naar Poitiers, elders in Frankrijk. Daar doen ze komend weekend mee aan de Europese Qualifier. Niet om zich te kwalificeren voor het EK, dat over anderhalve week op het Museumplein begint (daarvoor is Nederland al geplaatst), maar om wedstrijden te spelen. Want dat is volgens bondscoach Brian Benjamin het verhaal achter het succes van dit team. "Wij hebben harder gewerkt dan wie dan ook en daarom stonden we in de finale."

The day after voelt het voor de Orange Lions 3x3 nog steeds of ze goud hebben verloren, niet dat ze zilver hebben gewonnen. Benjamin: "Dat zegt iets over hoe we in die finale zijn gekomen. Bij het EK vorig jaar speelden we om het brons. Bij verlies hadden we toen niets gehad. Nu hadden we al zilver en dan wil je meer, ook al speel je tegen Servië."

Terugblikkend zegt Benjamin dat vooral de zege op Amerika in de groepsfase cruciaal was. "We wisten dat als we die zouden winnen, we dan Servië pas in de finale zouden tegenkomen. Dat maakt of breekt je toernooi. Als we eerste in de poule worden, kan daarna alles. Toch hadden we aanvankelijk niet het gevoel met iets speciaals bezig te zijn. Amerika was met een relatief onervaren ploeg naar het WK gekomen. Maar toen we zagen hoeveel moeite Servië met Amerika had in de kwartfinales, dachten we: eigenlijk zijn we best goed."

"We hadden tot de finale een gunstige route, langs eerst Rusland. Daar wilden we graag in de kwartfinales tegen spelen. Ze zijn goed, maar wij beter en we hadden daar de laatste twee keer van gewonnen, inclusief de strijd om het brons bij het EK vorig jaar.  De mannen hebben de Russen kapot gespeeld. We hebben veel geïnvesteerd in conditie, ik durf rustig te stellen dat we een van de meest fitte ploegen hadden. Slovenië, de tegenstander in de halve finale is een ploeg waar we ons graag aan spiegelen. Ze hebben mentale hardheid, een goede conditie, zijn fel en hun ball movement is ook dik in orde. Maar ze schoten niet goed. Wij gingen het veld in met het gevoel dat we twee kansen hadden om een medaille te pakken. Het was een goede wedstrijd van onze kant, al maakten we het ons zelf nog lastig met makkelijke missers en onnodig balverlies. Maar keihard werken is ons motto en dat hield de ploeg ook nu weer overeind."


Brian Benjamin: 'We wilden er een wedstrijd van maken in de finale'.

Volgens Benjamin was er enorme ontlading toen de finale was bereikt. "Je hebt al een medaille op een WK te pakken, dat haalt de druk er van af. Het was in de finale tegen Servië ons doel er een wedstrijd van te maken en niet al halverwege al ruim achter te staan. We begonnen scherp en kwamen met 5-1 voor. Maar je weet dat Servië daar niet van in paniek raakt. Ze komen terug en wij verliezen af en toe ons hoofd en doen domme dingen. Toch kwamen we nog terug tot 18-16, omdat zij ook kapot zaten. Wij compenseren veel op conditie. Dat compliment maakten de Serviërs ons ook na afloop, dat we zoveel harder dan de rest hebben gewerkt en daarom verdienden in de finale te staan. Dat is ons handelsmerk, maar je moet wel bereid zijn om dat met elkaar te willen doen."

Over de toekomst van zijn ploeg is Benjamin positief. "Na het EK zal Joey Schelvis in de zomerperiode door Dimeo van der Horst worden vervangen. Met Matthew van Tongeren en Akeel Eduardo hebben twee jonge twintigers die ons in de breedte sterker maken. Misschien dat er nog andere basketballers uit de zaal in beeld komen. Maar alleen als je toegewijd bent, kun je succesvol worden in 3x3 basketball. Je moet veel toernooien willen spelen, dat hebben wij ook gedaan met deze ploeg. In een toernooi in Mongolië, of all places, vlogen we er in de eerste ronde al uit tegen een lokaal team. Die toernooien en duels moet je ook spelen, anders red je het niet. Er waren hier landen met A-internationals uit de zaal in de gelederen, daarvan is er geen eentje uit de groepsfase gekomen. Dat zegt genoeg."

Tekst: Ronald van Dam

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF