U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions verliezen openingsduel EK rolstoelbasketbal in thriller

Terug naar overzicht

Orange Lions verliezen openingsduel EK rolstoelbasketbal in thriller

22 juni 2017 15:58:00


Polen trok dit keer net aan het langste eind tegen Nederland (foto IWBF).

De Orange Lions hebben hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in Tenerife nipt verloren.  Het werd in een thriller 58-61 voor Polen, een tegenstander waar Nederland vier keer tegen had geoefend in de voorbereiding. Polen is ook de ploeg die bij de Europese titelstrijd in 2015 door Oranje werd afgetroefd in het gevecht om kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Rio. Maar dit keer trokken de Oosteuropeanen aan het langste einde.

Wederom waren Nederland en Polen aan elkaar gewaagd  in deze eerste groepswedstrijd. Polen heeft twee makkelijk scorende centers, maar moet het dit jaar zonder topscorer Matteus Filipski doen. Oranje daarentegen is compleet, heeft een jonge enthousiaste groep met een nieuwe al net zo enthousiaste coach.

Dat jeugdig elan leek in de eerste helft niet in het voordeel te zijn van Nederland. De ploeg van Cees van Rootselaar miste in al zijn enthousiasme veel, maar compenseerde dat in de verdediging met een goede press. Door een driepunter in de buzzer door Mustafa Korkmaz pakte Oranje een 14-10 versprong aan het einde van het eerste kwart. In de tweede periode bleef Polen goed bij, ook omdat de Orange Lions in de press toch wat gaten lieten vallen. Joost Morsinkhof maakte zijn eerste minuten op een Europees Kampioenschap in het A-team, nadat hij eerder dit jaar debuteerde op het EK U23 onder leiding van Irene Sloof. Oranje moest iets toegeven, maar behield een voorsprong van drie punten bij rust: 27-24. 

In het derde kwart gaf Oranje niet thuis, de Polen kregen gemakkelijke scores en de Nederlandse rollers hadden veel fouten nodig om hen af te stoppen. Het schotpercentage ging verder omlaag bij Oranje, waardoor het na drie kwarten spelen tegen een 39-45 achterstand aankeek. Aan bondscoach Van Rootselaar de taak zijn mannen weer terug te helpen in de wedstrijd.

Dat leek te lukken in de eerste minuten van het vierde kwart. Oranje kwam terug tot op twee punten, maar Polen bleef aanvallend scherper dan Nederland. Dat slaagde er wel in de tegenstander regelmatig af te stoppen, alleen vergat Oranje zelf aan de overkant te scoren. Langzaam liep Polen weer uit naar zes punten. Toch rechtten de Lions nog eenmaal hun rug. Met nog een minuut op de klok werd het weer gelijk. In een doldwaze slotfase maakten beide teams een opzettelijke fout. Oranje kreeg met twaalf  seconden op de klok nog de mogelijkheid om de winst te pakken, maar de beslissende pass kwam net niet aan. En dus werd het 58-61 voor Polen.

De tegenstander in de tweede wedstrijd vrijdagavond om 19.15 uur is Frankrijk. Dan zal het schotpercentage bij Oranje omhoog moeten om kans te maken op de zege.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF