U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Angels moeiteloos langs Frankrijk op EK rolstoelbasketbal

Terug naar overzicht

Orange Angels moeiteloos langs Frankrijk op EK rolstoelbasketbal

22 juni 2017 18:03:00

De Orange Angels zijn het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal goed begonnen met een overtuigende zege op Frankrijk. Het werd donderdag op Tenerife 59-30 voor de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden.

De Nederlandse ploeg is met een andere samenstelling naar Spanje vertrokken dan voorgaande jaren op EK's en WK's het geval was. De gemiddelde leeftiijd is door speelsters als Amy Kaijen, Xena Wimmenhoeve en Lindsay Frelink een stuk omlaag gegaan. Zij moeten o.a. Inge Huitzing en Barbara van Bergen vervangen dit jaar. Alle drie de speelsters komen uit de jeugdopleiding van Oranje, waar assistent-bondscoach Irene Sloof aan het hoofd staat. 

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters draaien sinds 2012 mee in de wereldtop en behoren ook dit EK weer tot de favorieten. Samen met Duitsland en Groot-Brittannië maken de Orange Angels op papier de meeste kans op de Europese titel. Maar eerst moeten wel kleinere rolstoelbasketballanden als Frankrijk (waar het niveau weggezakt is in de afgelopen jaren), Spanje en Turkije verslagen worden op weg naar de volgende ronde.

Oranje startte redelijk tegen de Franse vrouwen, ondanks missers van Mariska Beijer, Bo Kramer en Jitske Visser aan het begin van de wedstrijd. Al snel werden deze missers opgevolgd door enkele goede scores, aangestuurd door Carina de Rooij die de rol van de geblesseerde Huitzing als guard over moet nemen tijdens dit EK. Na de eerste helft zag bondsoach Van der Linden een 28-15 voorsprong op het scorebord staan. 

Oranje begon de tweede helft dus al met een comfortabele marge. De aanvalspatronen werden volgens afspraak gelopen, waardoor het zelfvertrouwen nog verder toenam bij Oranje. Centers Mariska Beijer en Bo Kramer scoorden er lustig op los, steeds goed vrij gescreend door teamgenotes Jitske Visser en Cher Korver. Na drie kwarten was de wedstrijd al definitief beslist met een score van 44-22 in Nederlands voordeel. 

In de laatste periode zorgde Van der Linden ervoor dat alle speelsters tijdens de eerste wedstrijd al minuten maakten. Zo konden Linday Frelink en Xena Wimmenhoeve hun debuut maken op het hoogste Europees niveau. Met een 59-30 zege op zak maakt Nederland zich nu op voor de tweede groepswedstrijd tegen Turkije. Die staat vrijdagavond om 18.45 uur (Nederlandse tijd) gepland. 

Bo Kramer werd uiteindelijk topscorer met 20 punten en 11 rebounds, gevolgd door Mariska Beijer die met 16 punten en 5 rebounds ook een goede indruk maakte.  

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF