U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Rolstoelbasketballers hebben smaak van winnen te pakken op EK

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketballers hebben smaak van winnen te pakken op EK

24 juni 2017 20:56:00

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben de smaak van het winnen te pakken bij het Europees Kampioenschap in Spanje. Op het Canarische eiland Tenerife versloegen de Orange Lions zaterdagavond in hun derde groepswedstrijd Italië met 52-50. Captain Mustafa Korkmaz was met 18 punten topscorer.

Nederland is weer terug in de race. Na de nipte nederlaag in het openingsduel tegen Polen, kon tegen de Italianen de tweede zege op rij worden genoteerd. Bondscoach Cees van Rootselaar gaf na de overwinning tegen Frankrijk, een dag eerder, al aan dat zijn team het vooral zichzelf moeilijk maakt. "We doen onszelf gewoon tekort door het niet af te maken onder het bord. Tegen de Fransen misten we meerdere open lay-ups op rij."

Dus moest het tegen Italië anders. Dat leek in de eerste helft nog niet te lukken. De Italianen pakten brutaal de voorsprong. De Azurri, die bij de Spelen in Rio nog ontbraken en twee jaar terug tijdens het EK hun coach ontsloegen, lijken alles weer op orde te hebben. In elk geval keek Oranje bij de rust tegen een 22-29 achterstand aan.

In de tweede helft stonden de ervaren spelers bij Nederland op. Mustafa Korkmaz (behalve 18 punten ook 6 assists en 4 rebounds) pakte zijn verantwoordelijkheid en ook Marc van de Kuilen (11 punten en 5 rebounds) nam de goede schoten. Dat resulteerde in een 21-10 score in derde periode in het voordeel van Oranje.

Uiteindelijk werd het in het vierde kwart toch weer spannend. Italië verkleinde de Nederlandse voorsprong punt voor punt, waardoor het met twaalf seconden te spelen nog maar twee punten verschil was in Oranje's voordeel: 52-50. Italië maakte twee bewuste fouten, waardoor Marc van de Kuilen op de vrije worp lijn belandde. Het lukte hem niet de overwinning veilig te stellen. Beide vrije worpen gingen mis en dat stelde Italië in staat om met zeven seconden op de klok met een driepunter de zege te pakken. De bal belandde bij Ahmed Raouri, maar die mistte en dus haalden Lions opgelucht adem.

Weer een nagelbijter gewonnen, al is dat niet goed voor het hart van de Oranje-supporter. Zondag spelen de rollers van Oranje om 12.00 uur tegen Zwitserland,

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF