U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Rolstoelbasketballers zeker van kwartfinales op EK na winst op Zwitsers

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketballers zeker van kwartfinales op EK na winst op Zwitsers

25 juni 2017 16:11:00

De Nederlandse rolstoelbasketballers blijven in de winning mood bij het Europees Kampioenschap in Spanje. De Orange Lions wonnen zondag voor de derde maal op rij en dit keer was het een overtuigende zege. Dat ging ten koste van Zwitserland, dat met 75-41 aan de kant werd gezet in het vierde groepsduel. Mattijs Bellers en Robin Poggenwisch waren ieder goed voor 14 punten, Mustafa Korkmaz had er 12 en Walter Groen kwam uit op 11 punten. 

Door deze zege plaatste Nederland zich voor de kwarfinales. Het was een echte teamprestatie en eindelijk een overwinning die overtuigde. Waar het in de eerste drie groepsduels steeds net niet of net wel was, maakten de Orange Lions tegen de Zwitsers duidelijk over de betere ploeg te beschikken. Bondscoach Cees van Rootselaar kon zijn hele ploeg laten in actie laten komen. Zodoende maakte ook Arie Twigt zijn EK-debuut met zes punten en twee rebounds in bijna zes minuten speeltijd. Eindelijk kwam Oranje op een fatsoenlijk schotpercentage uit. Een ploeg die 45 procent schiet, maakt het zichzelf een stuk makkelijker.

Al heel snel werd duidelijk dat Nederland niet alleen op papier favoriet was voor de zege, maar dat ook in het veld waar wenste te maken. Het begon met een 8-0 run. Oranje speelde daarnaast verdedigend ook een sterke wedstrijd. Zwitserland wist slechts vijf maal te scoren in het tweede kwart, terwijl Nederland steeds verder uitliep door onder andere een rake driepunter van Mustafa Korkmaz. Bij rust was het al 39-18 en in de tweede helft kon  Van Rootselaar blijven doorwisselen. Jonge spelers als Twigt, Gijs Even, Joost Morsinkhof en Quinten Zantinge kwamen ruim aan spelen toe. Allevier maken ze deel uit van het CTO-team, dat dagelijks op Papendal traint onder leiding van Irene Sloof.

Door de 79-41 zege stelden de Orange Lions een plek in de kwartfinales zeker. Vandaag speelt Nederland om 16.30 uur Nederlandse tijd tegen Spanje om groepswinnaaar te worden. 

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF