U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions MU20 redden het niet tegen Rusland in tweede groepsduel

Terug naar overzicht

Orange Lions MU20 redden het niet tegen Rusland in tweede groepsduel

17 juli 2017 12:49:00

De Orange Lions MU20 hebben hun goede start bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie geen vervolg kunnen geven. Nederland verloor zondagavond in het Romeense Oradea met 48-67 van Rusland. Omdat de Russen zatedag van de Britten hadden verloren en Oranje in de ouverture juist weer te sterk was vootr de Britse ploeg, heeft Nederland het bereiken van de laatste acht niet meer in eigen hand in groep B. De onderlinge scores zijn in het nadeel van de Lions. Aart Dekker is voor deze site in Oradea aanwezig en doet hieronder verslag van het duel tegen Rusland.

Bondscoach Ferry Steenmetz begint met Mack Bruining, Marijn Ververs, Coen Stolk, Emmanuel Nzekwesi en Terrence Bieshaar als starters. De eerste twee schoten van Rusland komen uit mooi aangespeelde aanvallen, de eerste score van Nederland uit een aanvallende rebound en een jump-hookshot van Nzekwesi. Rusland speelt harder en gaat vooral veel harder naar de ring dan zaterdag in het verloren duel tegen Groot-Brittannië. Nino Gorissen is de eerste wissel van de bank; hij vervangt Bruining en bij 3-8 neemt Steenmetz zijn eerste time-out. Nederland kan de Russen niet afstoppen en die komen na ruim vier minuten al vanwege vijf Nederlandse teamfouten op de vrije worplijn. De volgende wissels voor de Orange Lions zijn Kevin Schutte, Irfan Ramovic en Elay Wirjo. Nzekwesi is dan nog de enige starter in het veld. Terrence Bieshaar heeft op dat moment al drie fouten. Het fysiek spel van de Russen is Nederland te machtig. Gorissen - zowat een kop kleiner dan zijn directe opponent - en Nzekwesi gaan er nu ook hard in, maar kunnen dat nog niet vertalen in scores. De andere Lions ogen fysiek zwakker dan hun Russische tegenstanders. Als je dan ook nog vier vrije worpen laat liggen is een score van 8-23 na het eerste kwart snel verklaard. De Rus Karpenkov maakt alleen al meer punten (10) dan Nederland. Rusland is oppermachtig in de rebound.

Toch is het niet zo dat de Orange Lions er tegen de in zwart-rood-goud gehulde Russen niet voor gaan; er wordt wel degelijk gevochten, maar Rusland is een maat te groot in dit duel. Kevin Schutte doet met twee dunks echt iets terug (14-28 na 13 minuten), gevolgd door een broodnodige verdedigende stop. Ramovic zet Stolk vrij op de cirkel, maar diens driepunter treft gaat mis. Toch heeft Oranje daarna weer een stop en een langzame coact-to-coast van Banda is goed voor 16-28. Maar het Russische antwoord is een penetrate-and-kick halverwege tweede kwart, waardoor het 16-31 wordt. De verdediging van Nederland kan op dit moment niet veel beter, er moet meer gescoord worden. Zoals Ramovic doet uit een assist onder het bord. Bij 18-31 is Nederland in de buurt van waar het minimaal heen moet (maximaal met tien verschil verliezen) voor een plek bij de laatste. Ververs zet Stolk vrij in de hoek voor een driepunter; maar wordt er gemist en dan komt Oranje ook nog eens niet snel genoeg terug. Twee fastbreak layups zetten de Russen bij rust op 18-38. De flair waarmee Nederland Groot-Brittannië zo mooi - maar misschien toch met iets te weinig verschil - versloeg, is ver te zoeken. Juist die flair is nodig tegen een ontketend Rusland. Spelers komen op de juiste spots, maar wel met hun armen hangend langs hun romp.

Tegen de startende vijf van Nederland scoort Rusland aan het begin van het derde kwart na een lange aanval met een driepunter 18-41. Ook Nederland neemt de tijd voor z'n aanval. Dat brengt uit een pick-and-roll een hard gefoulde Bieshaar op de lijn. Normaal is hij een goede schutter, maar nu mist hij er eentje. Nederland speelt nu zone en gokt op de passes. Maar Rusland scoort onverstoorbaar weer een driepunter: 19-45. Weer een dish en een fout op Bieshaar, maar de refs zien er lopen in. Na balverlies en een Russische score (19-47) neemt Steenmetz een time-out. Daarna gaat het iets beter met Nederland. De Russen nemen steeds de tijd in hun aanval, maar er komen regelmatig Oranje-stops en er wordt ook wat meer gescoord soor de Lions. Reboundend herstelt Nederland de balans zelfs enigszins, maar dichterbij dan 17 punten komt het niet. En Nederland mag dus maar verliezen met maximaal 10 verschil.

Oranje begint het laatste bedrijf met een stop, maar scoort zelf niet. De ver uitstappende Bieshaar loopt tegen zijn vierde fout aan. Na een interceptie van Nzekwesi bedient Gorissen Bieshaar voor een lange jumphook: 34-52. Maar wat de Lions daarna ook proberen, ze komen niet dichterbij. Nederland heeft snelle scores nodig, maar die komen er niet. Ook de time-outs van Steenmetz bieden geen soelaas. Nederland geeft veel beter partij tegen een erg sterk spelend Rusland dan in de eerste twintig minuten en het hoeft zich ook zeker niet te schamen, maar het is al met al niet goed genoeg. Bieshaar (12 punten) blijft als enige min of meer overeind, maar speelt wel met een foutenlast.

Nederland verliest uiteindelijk met 48-67, maar de Orange Lions kunnen ondanks de mooie zege Groot-Brittannië niet meer op eigen kracht de laatste acht halen. De Lions spelen dinsdag 18 juli om 17.30 uur hun derde groepsduel tegen Slowakije en moeten nu hopen op een misstap van de Britten of van de Russen.

Foto's FIBA.com

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF