U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Eerste oefenzege Orange Lions op weg naar prekwalificatietoernooi

Terug naar overzicht

Eerste oefenzege Orange Lions op weg naar prekwalificatietoernooi

17 juli 2017 13:01:11

De Orange Lions hebben in de voorbereidingscampagne op het prekwalificatietoernooi voor de WK van 2019 hun eerste winst geboekt. In Weert werd Zweden zondag dit keer wel verslagen. Via een ruststand van 30-28 werd het uiteindelijk 69-62 voor Nederland.

De Orange Lions begonnen echter niet goed aan het duel met de Scandinavische formatie. Na vijf minuten keek Nederland al tegen een 0-7 achterstand aan en moest Toon van Helfteren zijn manschappen via een time-out de juiste weg zien te wijzen. Henk Norel nam de boodschap ter harte en noteerde zes punten op rij. Via driepunters van Thomas Massamba en Marcus Eriksson liepen de Zweden nog wel weg naar 6-16, maar het laatste wapenfeit van het eerste kwart waren drie rake vrije worpen, één van Arvin Slagter en twee van Yannick Franke: 9-16.

In het tweede kwart bleven de driepunters van Zweden aanvankelijk vallen. Martin Pahlmblad was twee keer succesvol en bracht de stand op 14-26. Voor de Orange Lions noteerde Franke vijf punten op rij. Maar vanaf de vierde tot de achtste minuut sloot de defensie van Nederland prima. Zweden kwam niet tot scoren, terwijl voor de Orange Lions met name Worthy de Jong flink op dreef raakte en in dit kwart acht punten liet aantekenen. Thomas van der Mars bracht de ruststand uiteindelijk op 30-28 en bracht daarmee Nederland voor het eerst op voorsprong.

In het derde kwart nam Roeland Schaftenaar aanvallend het voortouw. Met negen punten op rij bracht hij de marge op zeven punten: 41-34. Zweden gaf zich niet zo maar gewonnen. Alexander Lindqvist noteerde twee bommetjes en zorgde voor 46-44. Aan het eind van het derde kwart benutte Norel echter een driepunter, waardoor Nederland met een 49-44 voorsprong aan het laatste kwart kon beginnen.

In dat kwart ging het scoreverloop enigszins heen en weer. Via scores van Slagter liepen de Orange Lions uit naar 58-50, maar Lindqvist bracht Zweden weer terug in de race. Twee minuten voor tijd was het 61-60. Franke bezorgde Nederland met een and-1 wat lucht, maar Lindqvist scoorde opnieuw. Bij het ingaan van de laatste minuut was het Schaftenaar die voor 66-62 zorgde. Zweden slaagde er niet meer in om het gat te dichten, waarna Leon Williams via een and-1 voor de 69-62 eindstand zorgde.

De zege tegen de Zweden was de eerste winst sinds 25 juli 2009 toen Nederland met 92-91 na verlenging wist te winnen.

Scores Nederland: Henk Norel 13, Roeland Schaftenaar 13, Yannick Franke 10, Arvin Slagter 9, Worthy de Jong 8, Jessey Voorn 5, Leon Williams 5, Thomas van der Mars 4 en Nicolas de Jong 2.

Scores Zweden: Alexander Lindqvist 16, Viktor Gaddefors 12, Martin Pahlmblad 10, Thomas Massamba 8, Marcus Eriksson 6, Tobias Borg 4, Carl Engström 4 en Nicholas Spires 2.

Ga voor meet informatie over de Orange Lions naar www.oranjebasketball.com.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF