U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Officials in het hele land klaar voor nieuwe seizoen na stages

Terug naar overzicht

Officials in het hele land klaar voor nieuwe seizoen na stages

11 september 2017 17:07:00

Niet alleen spelers en coaches zorgen dat ze goed voorbereid aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Voor officials geldt dat net zo. Daartoe zijn de afgelopen weken in het hele land bijeenkomsten gehouden voor alle afdelings- en landelijke scheidsrechters, commissarissen, beoordelaars en begeleiders.

Om actief te mogen zijn, moeten alle officials hun jaarlijkse spelregeltoets halen. Voor de landelijke scheidsrechters geldt dat ze ook een fysieke succesvol moeten afleggen. Tijdens de bijeenkomsten is verder uitgebreid stil gestaan bij de nieuwe spelregels die met ingang van dit seizoen gelden. Ook het werken met Sportlink heeft nogal wat consequenties voor officials en hierover is informatie verstrekt.

De internationale basketballbond FIBA stuurde instructeur Fernando Gazon naar de landelijke stagedag in Hilversum. Hij ging in op verschillende elementen in het basketball, zoals ‘game management’. Hoe geef je als scheidsrechter leiding in de wedstrijd? Hoe ga je om met spelers en coaches? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen een sportieve wedstrijd beleven? Gazon behandelde ook het thema ‘post play’. Hoe beoordeel je de – vaak – fysieke duels tussen de centers? Wanneer laat je ze spelen, wanneer grijp je in? Die vragen kwamen tijdens alle bijeenkomsten aan de orde.

Tijdens de landelijke stagedag in Hilversum werd afscheid genomen van de officials Peter Corvers en Michel Zegwaard (beiden hebben hun sporen verdiend als eredivisiescheidsrechter) en van Joop Staarthof, Cecile Polanen en Eddy Ligeon. De laatste drie zijn jarenlang zeer actief geweest in het rolstoelbasketbal en als beoordelaar. Arbiter Nico Zwiep kreeg de FIBA Honorary Referee-pas uitgereikt, voor zijn verdiensten als FIBA referee.

Naast deze bijeenkomsten vond afgelopen zondag (10 september) in Wijchen het internationale Firestarter-toernooi plaats. Vanuit een goede samenwerking tussen de toernooiorganisatie en de NBB ontstond het idee hier een kick-off meeting voor de groep jeugdige, talentvolle scheidsrechters te organiseren. De basketballbond vaardigde een groep van 23 scheidsrechters en een aantal begeleiders af naar Wijchen. Het werd een leerzame dag, waarbij de arbiters een dag lang samen optrokken, samen wedstrijden floten, samen leerden en feedback kregen van ervaren mensen uit de arbitragewereld.

Dit jaar stromen er maar liefst zeven jonge kandidaten de landelijke competitie in vanuit de afdelingen. Dat zijn stuk voor stuk mensen die van de sport houden, fluiten leuk vinden, er aanleg voor hebben en de ambitie hebben een topscheidsrechter te worden.

Het talentenprogramma van de NBB voor scheidsrechters begint langzamerhand zijn vruchten af te werpen. Dit seizoen debuteert een aantal nieuwe gezichten in de VBL en DBL, het hoogste niveau bij de vrouwen en mannen in Nederland. Ook binnen de afdelingen worden steeds meer initiatieven genomen, waardoor ‘talenten’ vroeg gespot worden en met de juiste begeleiding mooie stappen kunnen zetten in hun scheidsrechtersloopbaan.

Van 7 t/m 15 oktober wordt weer de Week van de Scheidsrechter gehouden. Dat is een goed moment voor iedereen die actief is in het basketball om te beseffen dat er veel scheidsrechters zijn die serieus werk maken van hun hobby. Er zijn steeds meer verenigingen die in die Week van de Scheidsrechter initiatieven nemen om hun waardering daarvoor te uiten, onder andere via social media met #scheidsbedankt. Ook vanuit de NBB zal veel aandacht worden besteed aan deze week. Meer daarover wordt begin oktober gecommuniceerd.

Tot slot nog over de spelregelwijzigingen die dit seizoen ingaan en de onderwerpen die tijdens de stages zijn behandeld: hieronder zijn alle presentaties te vinden, zodat alles nog eens rustig kan worden nagelezen.

Spelregelwijzigingen
 de spelregelwijzigingen van september 2017

Scheidsrechtersstages
Handout scheidsrechtersstage 2 september 2017
Onderwerpen: Post play, Game Management en Sportlink

Wat de spelregelwijzigingen betreft staan hieronder ook nog een paar waardevolle links:

Website Zsolt Hartyani:
http://www.basketref.com/en/index.php/?option=com_content&view=article&id=7

Website Basketball Vlaanderen:
http://basketbal.vlaanderen/blog-meer/detail/6-spelregels-die-vandaag-wijzigen

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF