U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Flinke Nederlandse inbreng bij Europese clubcompetities rolstoelbasketbal

Terug naar overzicht

Flinke Nederlandse inbreng bij Europese clubcompetities rolstoelbasketbal

12 maart 2018 10:16:00

Nederland was afgelopen weekeinde met twee clubteams vertegenwoordigd bij de Europese clubcompetities rolstoelbasketbal. De Nederlandse inbreng kwam van Only Friends uit Amsterdam en s.c. DeVeDo uit Ermelo. Met wisselend succes.

Daarnaast waren er meerdere Nederlandse scheidsrechters actief en speelde een aantal internationals dit weekend met hun Duitse, Franse, Belgische of Turkse club mee. Scheidsrechters Jeffrey Klumper en Doris Korsman-Kaschmieder maakten hun debuut op Europees clubniveau. Ook Saskia Warmerdam en Edwin Wallaart leverden in verschillende rollen hun bijdrage.

Afgelopen weekeinde vonden in diverse Europese steden de Euroleaugue voorrondes plaats in het rolstoelbasketbal. Die voorrondes bepalen in welke finales en op welk niveau je als rolstoelbasketbalteam mee doet. De niveaus binnen het Europese clubrolstoelbasketbal variëren van Champions League t/m Eurocup 3. De voorrondes die dit weekend plaats vonden, bepalen voor welke Eurocupfinale een club zich kwalificeert.  

Champions League groep B (Cantu, Italië)
Clubs: Thuringia Bulls, Albacete, Briantea84, Galatasaray.

Op het hoogste Europese clubniveau zijn twee Nederlandse rolstoelbasketballers actief: Jitske Visser en Mustafa Korkmaz. Laatstgenoemde nam het met zijn club Galatasaray op tegen Briantae (44-60 winst), Albacete (65-71 winst) en Thuringia Bulls (43-80 verlies).  Echter door het ruime verlies van de Bulls en de winst van Briantae in de laatste wedstrijden gaan zij niet door naar de finale van de Championsleague.  

Jitske Visser (foto) won met haar Duitse Thuringia Bulls ook twee wedstrijden. Haar Bulls domineerden de eerste twee wedstrijden van het toernooi en plaatsten zich ondanks verlies in de laatste wedstrijd (60-63 vs Briantae) toch voor de finaleronde van de Champions League.

Euroleague 2 groep A (Padova, Italië)
Clubs: Padova, TSK Merkezi, Gembo Players, Leopards Guyenne, Only Friends.

Ook in de Euroleague 2 waren flink wat Nederlanders te bewonderen. Only Friends uit Amsterdam staat bovenaan in de Nedetrlandse eredvisie en hoopte afgelopen weekeinde ook Europees indruk te kunnen maken. Dat lukte met verve, want met drie gewonnen wedstrijden eindigde Only Friends als eerste in de groep en plaatste het zich voor de finaleronde van de Eurocup 2.

Bovendien werden twee Only Friends-spelers verkozen in het All Star team van deze ronde: Fleur Pieterse en Arie Twigt. Op dat podium stonden ook Marc van de Kuilen en Anton de Rooij names Gembo Players (zie foto boven). Zij presteerden met hun Belgische club niet helemaal naar verwachting. Tweemaal verlies en tweemaal winst resulteerde in de derde plaats, waardoor de club uit Antwerpen net naast een finaleplek voor de Eurocup 2 greep. Behalve Anton de Rooij en Marc van de Kuilen waren ook Dave van de Berkemortel, Twan de Vocht, Carina de Rooij en Sanne Timmerman in Padova actief.

Euroleague 2 groep B (Grenoble, Frankrijk)
Clubs: Meylan, Lannion, Koln99ers, SC DeVeDo, Meyrin

DeVeDo trad in Grenoble aan met een jonge ploeg. Coach Kees van de Bunte gaf aan vooral voor het opdoen van ervaring naar de Franse stad af te reizen. Meteen al in de eerste wedstrijd was te zien dat DeVeDo weinig kans had. Köln 99ers (met de Nedetrlandse international Gijs Evers) versloeg de Ermelose club met 37-92. Op de tweede wedstrijddag ging het een stuk beter, maar dat was niet voldoende voor winst tegen een van de andere ploegen. Naast het verbeterde spel was de verkiezing van Cher Korver in het All Star team nog een lichtpuntje bij de prijsuitreiking op de laatste avond van de voorronde.

Het team van center Gijs Even (Köln 99ers) presteerde daarentegen boven verwachting. In de Duitse Bundesliga knokken zij tegen degradatie, maar in Frankrijk won de ploeg van Even (hierboven links in rood) vier wedstrijden op rij en mag het zich op gaan maken voor de finaleronde van de Eurocup 2, die van 26 t/m 29 april wordt gehouden in Sheffield.

Tenslotte kwam ook nog international Walter Groen in actie. Hij bereikte met Hornets Le Cannet Cote d'Azur ook de volgende ronde.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF