U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions en Orange Angels klaar voor FIBA 3x3 World Cup

Terug naar overzicht

Orange Lions en Orange Angels klaar voor FIBA 3x3 World Cup

7 juni 2018 13:30:00

Het aftellen naar de FIBA 3x3 World Cup 2018 in Manilla is in volle gang. Komende vrijdag (8 juni) begint op de Filipijnen het WK 3x3, dat voor de vijfde maal in deze vorm wordt gehouden. Bij de mannen won Servië bij de eerste vier edities drie keer het goud (2012, 2016 en 2017) en Qatar eenmaal (2014). Nederland veroverde vorig jaar zilver in het mannentoernooi. Bij de vrouwen is Oranje nog op zoek naar het eerste eremetaal op een WK. De Verenigde Staten (2012 en 2014) wonnen de eerste twee wereldtitels bij de vrouwen, gevolgd door Tsjechië (2016) en Rusland (2017).

Orange Lions
De als achtste geplaatste Orange Lions 3x3 nemen het in de groepsfase op tegen achtereenvolgens Kyrgyzstan (17), Servië (1), Roemenië (9)  en Nieuw-Zeeland (16). Nederland speelt op zaterdag 9 juni in groep A tegen Kyrgyzstan en Servië, op maandag 11 juni volgen de duels tegen Roemenië en Nieuw-Zeeland. Er zijn vier poules van vijf landen. Per groep gaan de eerste twee door naar de kwartfinales. De Lions kruisen met groep C, waar Rusland (3), Brazilië (6), Mongolië (11), Canda (14) en de Filipijnen (19) inzitten. De kwartfinales, halve finales en finale zijn op dinsdag 12 juni. Het is in Manilla zes uur later dan bij ons.

Nestor Jesper Jobse is tevreden over de nieuwe samenstelling van de Orange Lions, die ten opzichte van het WK vorig - toen Nederland in Frankrijk historisch zilver won - op twee plaatsen is gewijzigd. Aron Royé en Dimeo van der Horst zijn de vervangers van Joey Schelvis en Bas Rozendaal. Jobse, die samen met Sjoerd van Vilsteren er in Nantes wel bij was: "De nieuwe samenstelling voelt uiteraard goed, na het behalen van twee World Tour-plekken via de derde plek bij de Challenger in Sydney en de winst in de Challenger in Den Haag. Uiteraard is een WK weer een ander toernooi en we weten als geen ander dat alle details moeten kloppen voor een mooi resultaat. We zijn ambitieus en gaan voor het hoogst haalbare. Dat onze tweede groepswedstrijd gelijk een replay is van de WK-finale van 2017 en we dus tegen Servië spelen, is volgens ons alleen maar een voordeel zodat we gelijk scherp zijn. Ons eerste doel is de poule uitkomen en op de finaledag is alles mogelijk. Dat weten we van vorig jaar en dat bracht ons ook het succes in Den Haag afgelopen weekend. We weten waar we staan en weten ook dat er geen tegenstander is waar we niet tegen kunnen opspelen."

Orange Angels
De als vierde geplaatste Orange Angels beginnen hun WK op vrijdag 8 juni tegen de Filipijnen (20), gevolgd door het groepsduel tegen Hongarije (3). Twee dagen later (zondag 10 juni) speelt Nederland de laatste twee wedstrijden in groep D tegen Duitsland (11) en Spanje (12). Als de Angels zich bij de bovenste twee voegen, kruisen ze in de kwartfinales met  de eerste twee van groep D, die bestaat uit China (1), Frankrijk (6), Kazahkstan (9), Zwitserland (14) en Argentië (18). Ook bij de vrouwen zijn de kwartfinales, halve finales en finale op dinsdag 12 juni.

De Nederlandse 3x3 vrouwen treden met hetzelfde viertal aan dat vorig jaar brons veroverde bij de FIBA 3x3 Europe Cup op het Museumplein in Amsterdam: Karin Kuijt, Loyce Bettonvil, Jacobine Klerkx en Sharon Beld. Laatstgenoemde zegt namens de vier Angels dat 'het voor ons erg goed voelt om weer met elkaar op het veld te staan'. "Afgelopen weekend waren we in Frankrijk en hebben daar een goed voorbereidingstoernooi gehad. Daar waren sterke teams aanwezig zoals Frankrijk en Team USA, waardoor we onszelf hebben kunnen testen in verschillende situaties. We komen bij het WK in Manilla uit in een sterke poule met onder andere Hongarije, de nummer twee van het laatste WK, en Spanje, dat vorig jaar tweede werd bij het EK in Amsterdam. We staan in onze eerste wedstrijd tegenover de Filipijnen, het thuisland. Als we de verhalen mogen geloven, wordt dat gekkenhuis. De eerste focus is dan ook om de poulefase door te komen. Als dat lukt, is daarna alles mogelijk. We hebben er heel veel zin in en zijn klaar voor de strijd."

Alle wedstrijden van de WK 3x3 zijn live te volgen via de livestream van FIBA3x3. Bekijk het wedstrijdschema van de WK 3x3 hier

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF