U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Kwalificatieprocedure 3x3 basketball Olympische Spelen bekend

Terug naar overzicht

Kwalificatieprocedure 3x3 basketball Olympische Spelen bekend

25 juli 2018 11:45:00

Het IOC en FIBA hebben de officiële kwalificatieprocedure voor 3x3 basketball op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 bekend gemaakt. Per geslacht kunnen er acht landen deelnemen op het onderdeel 3x3 basketball, de kwalificatie van deze acht landen wordt hieronder omschreven.

FIBA 3x3 Ranking
Per categorie (man/vrouw) plaatsen zich  drie landen rechtstreeks via  de FIBA 3x3 Federation Ranking. De ranking zoals die op 1 november 2019 is, is hierbij leidend. Als Japan als gastland bij zowel de Mannen als de Vrouwen niet bij de eerste drie eindigt, krijgt Japan   als gastland automatisch één plek toegewezen. Welke plek dat is, is afhankelijk in welk gender Japan als hoogste is gerankt. Per zone plaatsen maximaal twee landen zich via de ranking, dus maximaal twee Europese landen. 

Olympisch Kwalificatie Toernooi 1
In mei 2020 vindt een Olympisch Kwalificatie Toernooi  plaats. Voor dit toernooi plaatsen zich 20 landen per categorie op basis van de Federation Ranking. De nummers 1, 2 en 3 van dit OKT 1 plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Olympisch Kwalificatie Toernooi 2
In Juni 2020 wordt de laatste plaats voor de Olympische Spelen vergeven. Dit gebeurt op een Olympisch Kwalificatietoernooi met zes deelnemende landen per categorie. Alleen landen die niet hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2012 en 2016 (5-5 basketball) mogen hier aan meedoen. De zes teams die mogen deelnemen worden wederom bepaald op basis van de Federation Ranking. 

Eisen voor spelers
Spelers die uitkomen op de Olympische Spelen binnen 3x3 basketball moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen:

 • Minimaal twee spelers uit het team staan in de top 10 van hun land
 • De overige spelers staan minimaal in de top 50 van hun land of hebben een van te voren bepaald minimaal aantal ranking points behaald

Positie op de ranking verhogen
Nederland doet het al een aantal jaar goed op de FIBA 3x3 Federation Ranking, maar hoe wordt deze nu opgebouwd? 

 • De Federation Ranking bestaat uit de ranking points van de top 100 spelers (per geslacht) uit het land.
 • Individuele ranking wordt bepaald op basis van de negen beste prestaties van een speler in de 12 voorliggende maanden. Dus, een resultaat blijft altijd maximaal een jaar meetellen in je ranking. 
  Top 100 gender, beste 9 per jaar
 • Ranking point worden verdiend op officiële door FIBA erkende 3x3 toernooien, die te vinden zijn op FIBA 3x3 Play. Het aantal ranking point dat je per toernooi verdiend is afhankelijk van:
  • Status van het toernooi (Aflopend: World Tour, WK, EK, Challengers, National Quest (zoals Streetball Masters, andere toernooien )
  • Resultaat van het team binnen het toernooi
  • Het aantal teams in het toernooi
  • Aantal scores individueel (wanneer bijgehouden)

Kortom, iedereen kan zijn steentje bijdragen aan de Olympische droom! 

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF