U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Tanya Bröring over haar 150 interlands: 'Een mijlpaal. Bizar. Heel mooi'

Terug naar overzicht

Tanya Bröring over haar 150 interlands: 'Een mijlpaal. Bizar. Heel mooi'

9 augustus 2018 10:14:00

De teller staat op het respectabele aantal van honderdvijftig interlands. Maar Tanya Bröring denkt dat er nog maar twee bij gaan komen. De 33-jarige Orange Angel bereikte haar mijlpaal afgelopen zondag tijdens een oefeninterland in en tegen Frankrijk, in de aanloop naar het derde en laatste kwalifiatiewindow voor EuroBasket 2019 in november. "Ik ben nu 33. In 2021, als we het volgende kwalificatietraject ingaan, weer twee jaar ouder. Alles kan, maar hoe reëel is het nog om daar bij te willen én te kunnen zijn, maatschappelijk en sociaal gezien? Maar goed, zeg nooit nooit."

Daarom had ze in overleg met haar werkgever Ajax, waar ze als embedded scientist aan is verbonden, tijd vrij gemaakt om met de Angels naar Frankrijk te reizen. "Het is en bewuste keuze geweest om die duels te spelen, zodat ik inderdaad daadwerkelijk de150 interlands zou halen, als we aan het laatste window beginnen. Gelukkig heb ik een beetje met mijn werk kunnen schuiven. Ik heb er met meerdere mensen over gesproken en wil actief in het shirt van Oranje op het veld afscheid nemen. En niet dat je achteraf moet zeggen: o ja, dat was mijn laatste interland. Misschien dat komend seizoen bij de Lions in Landsmeer mijn laatste wordt. Maar spelen voor het Nederlands team, met de trainingstages en reizen naar het buitenland, is nog tijdrovender. Je moet vrije dagen opnemen om mee te kunnen gaan. Nu werk ik twintig uur per week, maar wil meer gaan werken. In combinatie met het Nederlands team gaat dat bijna niet."

Het getal honderdvijftig. Op de ranglijst aller tijden van internationals bij de vrouwen staan alleen Anita Blangé (222 interlands), Carla Benschop-De Liefde (185) en Lia van Reemst (173) boven haar. Haar moeder en ex-international Ria Bröring-van der Meijs (93) was ze al voorbij. Wat roept dat bij haar op? "Tja, er zijn er niet zoveel die de hondervijftig hebben gehaald. Het is een mijlpaal. Bizar. Heel mooi, een bekroning voor vijftien jaar Nederlands team. Toch was het geen speciale wedstrijd. Daar bedoel ik mee dat het geen ander gevoel gaf dan nummer 140 of 145. Ik was er in Frankrijk niet zo mee bezig dat ik mijn honderdvijftigste ging spelen. Het was gewoon een van de drie tegen Frankrijk, dat met zijn B-ploeg aantrad, omdat veel van de meiden uit hun A-ploeg zich aan het voorbereiden zijn op het WK. Je wilt gewoon spelen voor je land in de rol zoals je die gewend bent."

Bröring maakte haar debuut als international op 19 mei 2002 onder bondscoach Meindert van Veen in een duel tegen Luxemburg. Wat is nu hondervijftig interlands verder de mooiste geweest? Bröring: "Toch wel de twee wedstrijden in 2009 tegen Zweden toen we onder leiding van Meindert van Veen naar de A-divisie promoveerden. Je had toen bij de senioren ook nog een A-divisie en een B-divisie. En het gewonnen duel tegen Kroatië in 2015. In april dat jaar werd een dubbele nekhernia bij me geconstateerd en was het de vraag of ik ooit nog zou kunnen basketballen. De kans dat ik er in novembe bij zoru zijn, was toen tien procent. Maar ik stond er wel tegen Kroatië. Het was een onmogelijke comeback. En nu ga je natuurlijk ook vragen aan welke interland ik de slechtste herinneringen heb. Dat was de tweeluik tegen Groot-Brittannië, toen we daar uit de kans op promotie naar de A-divisie meteen kapot maakten. Gelukkig lukte het daarna tegen Zweden wel."

Tot slot de vraag aan Bröring hoe we haar als basketbalster het beste kunnen typeren. Na enig nadenken komt ze tot de kwalificaties 'een harde werker, gepassioneerd, voorop in de strijd' en 'leiderschap'. "Je wilt er altijd staan, een voorbeeld geven, de weg volgen die je samen met je team in slaat. Qua spel, instelling, professionaliteit en loyaliteit handelen naar waar je voor staat en wie je bent."

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF