U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Rolstoelbasketbalteams na Dutch Battle klaar voor WK

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketbalteams na Dutch Battle klaar voor WK

9 augustus 2018 10:41:00

De twee Nederlandse rolstoelbasketbalselecties zijn klaar voor het Wereldkampioenschap. De laatste oefenduels zitten er op. Beide selecties sloten hun voorbereiding afgelopen weekeinde af met deelname aan de Dutch Battle in Nieuwegein. De vrouwen deden dat met winst op Groot-Brittannië in de finale, de mannen eindigden op de vierde plaats na verlies tegen Turkije.

Orange Angels
De Nederlandse vrouwen waren in Sport- en Evenementencomplex Merwestein in de finale een maatje te groot voor Groot Brittannie. Met een overtuigende 74-45 lieten ze zich tot winnaars van de Dutch Battle 2018 kronen en tankten zo nog even flink wat zelfvertrouwen op weg naar Hamburg.

Nederland begon sterk en overtuigend aan het eerste kwart en nam meteen een voorsprong. De starting five, bestaande uit Ilse Arts, Jitske Visser, Bo Kramer, Carina de Rooij en Mariska Beijer, hield de Britse vrouwen van de basket weg, die zo werden gedwongen tot moeilijke schoten. Zelf kwamen de Orange Angels veel vrij onder de basket, maar ook van afstand waren vooral Kramer en Beijer op stoom. Na het eerste kwart keken de Britse rolstoelbasketbalsters al tegen een 18-4 achterstand aan. In het tweede kwart gaven ze wel wat meer tegengas, maar bij rust stond er toch al een 33-19 stand in het voordeel van Nederland op het bord.

Ook de tweede helft begon bondscoach Gertjan van der Linden met de vertrouwede starting five, maar ging daarna toch snel doorwisselen, om alle speelsters minuten te laten maken in de aanloop naar het WK. In het derde kwart lieten de Orange Angels zien hoe sterk ze op dit moment zijn. Door flink wat steals liep Nederland iuit naar 56-29. Ook in het laatste kwart had het team van de Britse bondscoach Miles Thompson niet veel in te brengen tegen Nederland. Bo Kramer en Mariska Beijer waren aan Nederlandse zijde de topscorers met respectievelijk 22 en 30 punten. 

Tijdens het afscheidsdiner viel een aamntal Orange Angels ook nog individueel in de prijzen. Mariska Beijer werd niet alleen topscorer van de Dutch Battle, maar ook samen met Jitske Visser gekozen in het All Star Team. Daarmee is de Dutch Battle een succesvol laatste voorbereidingstoernooi geworden voor de Nederlandse vrouwen. Aankomende week trainen ze nog in Nieuwegein en staat er nog een oefenwedstrijd tegen Brazilië gepland, alvorens zij volgende week dinsdag richting Hamburg zullen vertrekken voor het WK, waar zij hun eerste wedstrijd spelen op donderdag 16 augustus tegen Spanje. 

Orange Lions
De mannen van bondscoach Cees van Rootselaar beleefden een matige start van het toernooi en wonnen maar eenmaal in de groepsfase. Ze versloegen Duitsland en ontliepen daarmee wel het sterke Turkije in de halve finale. Maar in die halve finale waren de Spanjaarden ook te sterk voor de Orange Lions, die daardoor in de strijd om de derde en vierde plaats alsnog tegen Turkije moesten aantreden op de slotdag. 

In dat duel begonnen de Nederlandse rollers goed en hielden daardoor spanning erin tijdens de hele eerste helft. Oranje speelde echter zonder Mattijs Bellers, die vanwege privé omstandigheden ontbrak. Vervangers Gijs Even en Joost Morsinkhof deden het goed, maar komen ten op zichte van Bellers toch lengte tekort onder het bord. Zeker tegen de lange en ervaren Turken werd het daardoor lastig om in de bucket gevaarlijk te worden. 

Met een laag percentage op de vrije worp lijn profiteerde Oranje bovendien niet van de foutenlast bij Turkije, dat zo toch steeds verder uit kon lopen. Mustafa Korkmaz en Robin Poggenwisch konden met hun afstandschoten net niet het verschil maken, waardoor Oranje met 56-50 verloor en als vierde eindigde.

Ook de mannen reizen dinsdag naar Hamburg af. Ze hebben de afgelopen dagen nog geoefend tegen Australië en Brazilië, waarmee volgens bondscoach het aantal oefenwedstrijden tussen het EK en WK op 41 komt, plus 118 trainingen. Volgens de bondscoach is zijn ploeg er klaar voor. "Beter dan dit kan de voorbereiding niet zijn. We hebben genoeg gespeeld en de nederlagen die we hebben geleden aan ons zelf te danken. Voor mijn gevoel gaan we goed zijn in Hamburg."

Alle uitslagen van de Dutch Battle zijn terug te vinden op deze website

Eindstand Dutch Battle 2018
Vrouwen
1. Nederland
2. Groot-Brittannië
3. Verenigde Staten

Mannen
1. Duitsland
2. Spanje
3. Turkije
4. Nederland

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF