U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Rolstoelbasketbalsters schrijven geschiedenis met goud bij WK

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketbalsters schrijven geschiedenis met goud bij WK

25 augustus 2018 21:41:00

Het Nederlandse basketball heeft een wereldkampioen! De rolstoelbasketbalsters hebben zaterdag geschiedenis geschreven door goud te winnen bij het Wereldkampioenschap rolstoelbasketbal in Hamburg. Nederland, dat vier jaar geleden nog brons veroverde bij het WK, was in de finale met 56-40 te sterk voor Groot-Brittannië. Het was de tweede keer dat de Angels in Hamburg van de Britse vrouwen wonnen. In de groepsfase werd het 66-41.

KWARTSTANDEN: 19-10 12-10, 7-12, 18-8

Game flow
In de finale legde Nederland in de eerste helft de basis voor de allereerste wereldtitel. Na een sterk eerste kwart (19-10) leidde Oranje bij rust met 31-20. Groot-Brittannië vocht zich na rust nog terug naar 38-32 aan het einde van het derde kwart. Maar in de laatste periode van tien minuten, dat met 18-8 werd gewonnen, lieten de Orange Angels zien het meeste recht op de wereldtitel te hebben.

Top performers
Mariska Beijer was met 21 punten en 12 rebounds topscorer bij Nederland. Ze miste maar één van haar elf schoten. Jitske Visser scoorde ook in de dubbele cijfers (12 punten) en Bo Kramer was goed voor 9 punten, 13 rebounds en 4 assists. Carina de Rooij had 7 assists.

Opvallend
De Orange Angels konden het hele toernooi leunen op een goede verdediging en dat was in de finale niet anders. Groot-Brittannië werd op een schotpercentage van 31 procent gehouden (19 uit 60). Opvallend was dat Nederland zuinig met de bal was en maar vijf keer balverlies leidde. Maar het meest opmerkelijk is dat rolstoelbasketbalsters het eerste Nederlandse team ooit zijn dat goud wint bij een wereldkampioenschap.
O ja, en last but not least: Mariska Beijer werd verkozen tot MVP van het WK en samen met Jitske Visser in het All Star Team gekozen.

Bondscoach Gertjan van der Linden: "Ik ben ontzettend trots op mijn speelsters. Het is gewoon een enorme prestatie die de Nederlandse vrouwen hier neerzetten. We hebben er het afgelopen jaar keihard voor gewerkt en dan is dit toch wel de terechte beloning voor alles dat we als team hebben gedaan.”

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF