U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Tweede fase WK-kwalificatie voor Orange Lions van start

Terug naar overzicht

Tweede fase WK-kwalificatie voor Orange Lions van start

13 september 2018 23:31:12

Voor de Orange Lions begint vrijdag (14 september) het tweede deel van de lange weg naar de FIBA World Cup van 2019 in China. In het Topsportcentrum in Almere nemen de mannen van bondscoach Toon van Helfteren het om 20.00 uur op tegen Hongarije.

De Orange Lions bewaren goede herinneringen aan het Topsportcentrum in Almere. Op 24 november, iets minder dan een jaar geleden, werd de eerste kwalificatiewedstrijd gewonnen. In een uitermate goed gevulde hal werd Kroatië met 68-61 verslagen. Een prima start voor de Orange Lions. Vijf keer eerder was Kroatië de tegenstander geweest in officiële wedstrijden en vijf keer werd er verloren. De return werd met vier punten verschil verloren (82-78), maar daardoor is het onderling resultaat wel in het voordeel van de Nederlandse ploeg. En dat kan straks aan de eindstreep nog wel eens van belang zijn.

Feit is wel dat de Orange Lions vrijdagavond moeten winnen van Hongarije. Ook de Hongaren kwamen de eerste groepsfase door met drie zeges en drie nederlagen. Die cijfers zijn gelijk aan die van Nederland, Kroatië en Polen. Wil Nederland zich kwalificeren voor het WK, dan moeten in elk geval de thuiswedstrijden gewonnen worden. Wordt er buitenshuis nog een winstpartijtje meegepikt, dan zou het Nederlands Team voor het eerst in 33 jaar weer aanwezig kunnen zijn op een wereldkampioenschap.

In de tweede groepsfase gaat Litouwen aan kop met zes zeges en nog geen enkele nederlaag. Litouwen is maandag a.s. in de tweede wedstrijd uit een reeks van zes gastheer van de Orange Lions. Om nu al vooruit te kijken naar dat duel gaat te ver. First things first, en dat betekent dus Hongarije.

Hongarije mag dan vaker van Nederland hebben gewonnen dan andersom (16-9), maar de laatste ontmoeting eindigde in een zege voor de Orange Lions. Tijdens een toernooi in Portugal wonnen de Orange Lions op 20 augustus 2016 met 81-88. Worthy de Jong werd toen topscorer met 17 punten, gevolgd door Yannick Franke en Charlon Kloof met 13 punten. Nicolas de Jong, die toen nog voor de Orange Lions uitkwam, tekende voor 10 punten. 

Bij de Hongaren kwamen de meeste scores van Janos Eilingsfeld (18), Krisztian Wittmann (15), Adam Hanga (14) en Zoltan Perl (13). Hongarije komt overigens niet met de sterkste formatie naar Almere. Adam Hanga, die uitkomt voor Barcelona, is er niet bij. Hij werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste verdediger van de Euroleague. Ook Roscoe Allen ontbreekt. De forward was in de eerste groepsfase gemiddeld goed voor 10,5 punten en 5,8 rebounds.

Afgelopen week speelden de Hongaren nog een oefenwedstrijd tegen Servië en kregen daar een flink pak rammel: 99-43. Dat zegt overigens niets, want een groot aantal spelers ontbrak. David Vojvoda, topscorer voor de Hongaren in de eerste groepsfase met gemiddeld 13,7 punten, deed daar niet mee. Ook de tweede topscorer van de Hongaren, Zoltan Perl (11,8 punten), was afwezig. Zij sloten pas na het weekend aan, evenals de genaturaliseerde Amerikaan Darrin Govens. Aanvoerder Akos Keller heeft zich pas deze week bij de groep gevoegd. Er is niet echt sprake van een goede voorbereiding. Wat dat aangaat, is de Nederlandse ploeg een stapje verder.

Het duel in Almere begint om 20.00 uur.

Ga voor meer informatie en tickets naar www.oranjebasketball.com.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF