U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » EK rolstoelbasketbal voor vrouwen in 2019 naar Nederland 

Terug naar overzicht

EK rolstoelbasketbal voor vrouwen in 2019 naar Nederland 

3 oktober 2018 11:58:00

Het Europees kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwenteams wordt in 2019 gehouden in Nederland. Dat betekent dat de Nederlandse rolstoelbasketbalsters hun Europese titel van 2017 in eigen land mogen gaan verdedigen. Twee maanden geleden werden de Orange Angels in Duitsland nog wereldkampioen, de eerste wereldtitel ooit in de geschiedenis van het Nederlandse basketbal. 


De Orange Angels veroverden in 2017 op Tenerife de Europese titel.

Het EK rolstoelbasketbal is het tweede internationale basketbalevenement dat volgend jaar in Nederland plaatsvindt. In 2019 wordt op het Museumplein in Amsterdam ook al de FIBA 3x3 World Cup georganiseerd. 

Omdat er geen landen zijn die het EK rolstoelbasketbal voor mannen en  vrouwen in 2019 willen organiseren, heeft IWBF (International Wheelchair Basketball Federation) Europe besloten twee aparte toernooien te organiseren. Het toernooi voor de vrouwen, met een deelnemersveld van zes teams, zal in Nederland plaatsvinden. Behalve Nederland doen ook Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije, Spanje en Frankrijk mee.

Stichting Basketball Experience NL (BEN) zal de organisatie op zich nemen. BEN organiseert veel evenementen en activiteiten in het rolstoelbasketbal in Nederland.  De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is als partner bij het evenement betrokken.

Het EK 2019, dat van 29 juni t/m 8 juli wordt gehouden in Rotterdam, is een belangrijk toernooi voor de Nederlandse vrouwen. Een plek bij de eerste vier levert de Orange Angels een ticket voor de Paralympische Spelen in 2020 in Tokyo op. Paralympisch goud is nog het enige goud dat op de palmares van de vrouwen ontbreekt. 

Bondscoach Gertjan van der Linden is er blij mee dat het Europees Kampioenschap volgend jaar in Nederland wordt gehouden. “Een EK in eigen land spelen is altijd bijzonder. Ik spreek uit eigen ervaring. Bovendien is er een ticket voor de Paralympische Spelen in 2020 te verdienen. Wat is er mooier om dat te doen voor eigen publiek!?”

Het Europees kampioenschap voor de mannen zal volgend jaar in Polen plaats gaan vinden. Ook de Orange Lions moeten bij de eerste vier eindigen om deelname aan Tokyo af te dwingen. Bij het EK vorig jaar op het Canarische eiland Tenerife eindigden de Nederlandse rolstoelbasketballers op de vierde plek.  

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF