U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Amersfoort tweede stad die werk maakt van 3x3 basketball 

Terug naar overzicht

Amersfoort tweede stad die werk maakt van 3x3 basketball 

18 februari 2019 15:55:00

Met de campagnenaam ‘WE HERE Amersfoort’ gaat de Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks de komende maanden zoveel mogelijk inwoners van Amersfoort kennis laten maken met basketball en dan vooral het razend populaire 3x3 dat buiten op pleintjes wordt gespeeld. 

Crackerjacks werkt daarbij nauw samen met de gemeente Amersfoort, SRO Buurtsportcoaches, de Nederlandse Basketball Bond en de stichting 3X3 UNITES. De zeer actieve Amersfoortse club, in 2018 werd gekozen tot de allereerste ‘Sportvereniging van het Jaar’, gaat op scholen, op pleinen, in de wijken en binnen de vereniging zelf 3x3 gebruiken om het 3x3 basketball te promoten en een blijvend 3x3 aanbod te creëren.  

FIBA 3x3 World Cup
Deze zomer wordt van 18 t/m 23 juni in Amsterdam de FIBA 3x3 World Cup gehouden, het officiële wereldkampioenschap 3x3 basketball voor landenteams. Dan is de hoofdstad, waar in 2017 ook al op succesvolle wijze het EK plaatsvond, zes dagen lang het decor voor een geweldig basketbalfeest. Internationaal gezien vervult Nederland in 3x3 een vooraanstaande rol. De mannen wonnen vorig jaar zilver bij het WK, de vrouwen brons bij het EK en met Streetball Masters heeft Nederland al jaren de grootste 3x3 tour van Europa. In 2020 staat 3x3 voor het eerst op het programma bij de Olympische Spelen. 

WE HERE-campagne
Met een 3x3 toernooi voor jongeren uit Amersfoortse wijken, verenigingsleden van Crackerjacks en enkele gastspelers is de WE HERE-campagne in Amersfoort van start gegaan. Amersfoort is na Amsterdam de tweede stad waar deze campagne is gelanceerd. Deze campagnes maken deel uit van de WK-activatie, bedoeld om in de aanloop naar de FIBA 3x3 World Cup zoveel mogelijk mensen in Nederland in aanraking te laten komen met 3x3.  

Daartoe worden in Amersfoort elke dinsdag van vijf uur ’s middags tot zeven uur ‘s avonds gratis toegankelijke pick-up games en 3x3 trainingen aangeboden in de Sporthal Juliana van Stolberg onder leiding van 3x3 international Bas Roozendaal. Tegelijkertijd bieden twee andere urban sporten – Freerunnen (Gym XL) en BootcampKickboks (The Bootcampclub Amersfoort) – op hetzelfde tijdstip ook gratis trainingen aan voor jongeren tot 21 jaar. 

Daarnaast zullen in de aanloop naar het WK 3x3 in Amsterdam en in 2020 richting de Olympische Spelen in Tokyo op Amersfoortse scholen clinics en pick-up games worden georganiseerd. Ook worden basketbalpleinen in de stad opgeknapt en geactiveerd met 3x3 aanbod voor de lokale jeugd. Crackerjacks doet dit samen met SRO Buurtsportcoaches en 3X3 UNITES, die zich samen inzetten voor het versterken van de sportcultuur op straat. 

Veel aandacht gaat daarbij uit naar respect tussen alle spelers van verschillende niveaus en achtergronden. Adrie van Wonderen, secretaris van de Crackerjacks, ziet dat de club nu al de vruchten plukt van alle activiteiten: “Het is hartstikke leuk om te zien dat een eerste wijkteam is ontstaan met jongeren die nog geen lid zijn van Crackerjacks. Het is de bedoeling dat deze Amersfoortse teams in speciale WE HERE Amersfoort tenues deel gaan nemen aan 3x3 toernooien, zoals de Streetball Masters. Op deze manier kunnen de jongeren optreden als trotse sportambassadeur van de stad.”

Martin Ho Suie Sang, namens de NBB de projectmanager van de WK-activatie: “Amersfoort heeft zich ontpopt tot een van de 3x3 hot spots in Nederland. We vinden het erg mooi om het enthousiasme van Crackerjacks te zien. Ook de manier waarop ze 3x3 hebben omarmd en in de verenigingen hebben geïntegreerd is indrukwekkend.” 

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF