U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » 3x3 bondscoach Brian Benjamin: ‘Er staat nog een hoop te gebeuren’

Terug naar overzicht

3x3 bondscoach Brian Benjamin: ‘Er staat nog een hoop te gebeuren’

19 maart 2019 12:59:09

Het aftellen naar de FIBA 3x3 World Cup is begonnen. Van 18 t/m 23 juni  gaan de Orange Lions in Amsterdam proberen voor de derde keer op rij een medaille te veroveren. In aanloop naar het WK 3x3 basketball spreken we met bondscoach Brian Benjamin over de voorbereiding op het WK. De voorlopige selectie wordt daarbij verdeeld over twee teams – Team Amsterdam en Team The Hague – die zich ook voor de World Tour willen plaatsen.

Welke spelers vormen Team Amsterdam en Team The Hague?
Benjamin: “In Team Amsterdam spelen Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Dimeo van der Horst en Aron Royé, het viertal dat zilver won bij het WK in Manilla vorig jaar en de finale van de World Tour mocht spelen. En in Team Den Haag zitten Jeroen van der List, Kasper Averink, Julian Jaring en Matthew van Tongeren. Uit deze twee teams komt uiteindelijk de selectie voort die in Amsterdam aan het WK mee gaat doen. De deadline daarvoor is 15 mei. Maar laten we maar eens aan het seizoen beginnen. Er staat nog een hoop te gebeuren.”

Hoe ziet het traject eruit op weg naar het WK 3x3 in juni?
Benjamin: “In principe starten we in april met de voorbereiding op het WK. Eerst beginnen we met trainen en vanaf half april gaan we van start met ons wedstrijdprogramma. We hebben een paar internationale toernooien in China en daarnaast spelen nog wat toernooien in Europa en Nederland om ons voor te bereiden op het WK.”

Spelen jullie in China tegen gerenommeerde tegenstanders?
Benjamin: “Uiteraard, in principe zijn er altijd drie teams uit de top acht van de wereld en twee teams uit de groep negen t/m twintig van de wereldranglijst aanwezig. Je komt dus altijd vijf ploegen uit de top twintig van de world ranking tegen.”

Hoe werkt deelname aan de World Tour?
Benjamin: “Er zijn kwalificatietoernooien waarbij je eerste of tweede moet worden, dat zijn de zogeheten Challengers. Zit je daar bij de eerste twee, dan plaats je je voor de World Tour. Maar je kunt je ook via een open landentoernooi plaatsen. Dat is een Quest, een reeks van meerdere wedstrijden. Als je die wint, mag je ook meedoen aan de World Tour. Dat zijn de twee hoofdroutes. Daarnaast krijgt de top acht van de wereld van het voorgaande seizoen automatisch twee tot vier plekken op de World Tour toegewezen.”

Hoe belangrijk is de FIBA 3x3 World Cup voor de Olympische Spelen in Tokyo?
Benjamin: “Voor ons is het een prestatiemoment dat bepaalt of we voldoen aan de eisen van sportkoepel NOC*NSF om de A-status te behouden en ons dus op weg naar Tokyo optimaal te kunnen voorbereiden. Het WK is ook een toernooi waar we de punten verdedigen die we vorig jaar hebben behaald, toen we tweede van de wereld zijn geworden. En het is natuurlijk een belangrijk evenement om nog meer draagvlak in Nederland voor 3x3 te creëren, door op het WK goed te presteren.”

Wat zijn je verwachtingen van het WK in Amsterdam?
Benjamin: “De Orange Lions zijn ingedeeld in een zware poule. Het is al een prestatie op zich om de kwartfinales te bereiken. Wij delen het toernooi altijd op in fases. Het eerste doel is om de poulefase door te komen en de kwartfinales te halen. Daarna begint het toernooi pas echt.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF