U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Patrick Wouters van den Oudenweijer blikt terug op WK 3x3

Terug naar overzicht

Patrick Wouters van den Oudenweijer blikt terug op WK 3x3

5 juli 2019 18:25:00


Patrick Wouters van den Oudenweijer (midden) voorafgaand aan het openingsdiner van het WK.

De FIBA 3x3 World Cup ligt inmiddels alweer bijna twee weken achter ons, maar op zo’n geweldig evenement van internationale allure, dat het Nederlandse basketball op zeer positieve wijze onder de aandacht heeft gebracht, mag nog wel even op gepaste wijze worden teruggeblikt. Dat doen we dit keer met Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van organisator House of Sports, dat samen met TIG Sports, de NBB en de gemeente Amsterdam het WK op  het Museumplein tot een enorm succes heeft gemaakt. 'We hebben de lat voor de FIBA op het next level gelegd'.

Hoe kijk jij terug op de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam?
"Heel goed. Een erg leuk evenement, maar dat vond ik in 2017 al toen we het Europees Kampioenschap organiseerden als een test voor dit WK. De positieve ervaring van 2017 heb ik in 2019 teruggezien. De combinatie met de WE HERE 3X3NL EXPERIENCE en de Urban Sports Week was heel leuk. De USW is een evenement dat goed past bij Amsterdam, dat zie je terug in hun sportbeleid waarin urban sports een belangrijke factor zijn. Het Museumplein met zijn basketbalhistorie is en blijft een geweldige plek voor zo'n evenement. Ik denk dat we de lat voor de FIBA op het next level hebben gelegd."

En sportief? Had je op meer gehoopt voor de Orange Lions?
"Natuurlijk hoop je dat je minimaal één team mee kunt nemen naar het weekeinde. Dat is helaas niet gelukt en daar waren vooraf al een tikkeltje bang voor gelet op de groepsindeling. Je ziet dat bij de vrouwen de twee finalisten uit de groep van Nederland komen, maar misschien hadden ze van Hongarije moeten en kunnen winnen. De mannen zaten met Servië en Amerika helemaal een in loodzware groep. 3x3 is een sport die nog in ontwikkeling is, maar je kunt nu al zien dat de sport in andere landen een andere status begint te krijgen nu het in 2020 voor het eerst olympisch is. Je hoopt op meer, maar de reacties die ik om me heen hoorde, waren toch: het is snel, spectaculair, er wordt in tien minuten een serieus robbertje gevochten, in de goede zin van het woord. Het spreekt de jeugd aan, het pas bij deze tijd."


Volle tribunes bij het duel tussen de Nedderlandse mannen en Amerika.

Hoe zijn de bezoekersaantallen geweest? Ben je daar tevreden over?
"Op vrijdagavond toen de mannen tegen Amerika speelden om een plek in de kwartinale en de zondag met de finales zat het helemaal vol. Maar ik snap best dat mensen op dinsdagochtend om negen uur wat anders te doen hebben. Onder aan de streep was het over zes dagen gezien goed, maar als de resultaten van de Orange Lions mee hadden gezeten, was het waarschijnlijk nog beter geweest. Alleen door resultaten krijg je met een sport als 3x3 de aandacht. Het is een sport die z'n bekendheid nog iets meer moet vinden."

Is het voor herhaling vatbaar? Komt er een vervolg op het Museumplein?
"Voor het basketball is het geweldig geweest om zo'n evement als het WK in Nederland te hebben. Op die plek, met de historie daar. Afgaande op de reacties van de mensen van de FIBA is het zeker te overwegen het in de toekomst nog een keer te doen. Maar wel op voorwaarde dat het Nederlandse 3x3 basketball zich door ontwikkelt. De mannen en de vrouwen hebben de afgelopen jaren in de top van de wereld meegedaan. Dat het nu net even minder ging, was jammer. Wil je het nog eens doen dan heb je goede Nederlandse teams nodig. Dat is de uitdaging voor de bond. Ervoor zorgen dat 3x3 zich nog verder ontwikkelt en het niveau nog verder omhoog gaat."

Tekst: Ronald van Dam

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF