U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions MU16 na zege op Portugal naar de laatste acht

Terug naar overzicht

Orange Lions MU16 na zege op Portugal naar de laatste acht

12 augustus 2019 21:20:00

De Orange Lions MU16 hebben zich bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro geplaatst voor de laatste acht. Nederland won maandag in een thriller met 74-73 van Portugal, maar had daar wel een Portugese onbezonnenheid voor nodig. Het was de vierde opeenvolgende zege voor de Lions, die groep B aanvoeren en met alleen nog een duel tegen de Ieren voor de boeg al zeker zijn van deelname aan de kwartfinales.

KWARTSTANDEN: 14-16; 22-19; 26-26; 12-12.

Game flow
Het nog ongeslagen Nederland speelde zeker niet zijn sterkste wedstrijd tot nu toe. Portugal moest winnen om uitzicht op de kwartfinales te houden en daardoor werd het een spannende wedstrijd die pas 0,4 seconden voor tijd werd beslist. Met nog 20 seconden op de klok en 72-71 voor leed Nederland balverlies, waarna de Portugezen op 1,7 seconden voor het einde via Andre Afonso de wedstrijd leken te beslissen. Maar Tiago da Rocha was zo vriendelijk om een fout te maken op de laatste driepuntspoging van Armin Strojil. Die schoot 0,4 seconden voor tijd twee van zijn drie vrije worpen raak en zo wonnen de Lions toch nog.


Foto fiba.basketball

Top performers
Julian Dekker 17 punten (4/13) en 3/8 driepunters;  Nino Vrencken 11 punten (4/9) en 3/5 driepunters; Niek van der Plas 14 (5/6) en 6 rebounds; Armin Strojil 11 punten en 4 assists.

Opvallend
Nederland kreeg weer veel punten van de bank, aangevoerd door Julian Dekker en Niek van der Plas. Over 20 keer balverlies zal Radenko Varagic niet tevreden zijn en ook niet over 20 uit 36 op de vrije worplijn. Verdedigend hield Nederland de Portugezen op 33,3 procent schot en 21,4 procent achter de driepuntslijn.

Radenko Varagic (bondscoach): 'We hadden geluk. Soms moet je dat hebben'
"Het was vandaag een hele lastige wedstrijd. Portugal vocht voor z'n laatste kans voor een plek in de kwartfinales en dat lieten ze zien op het veld. Wij hadden niet genoeg energie en konden daardoor niet genoeg verdedigende druk uitoefenen. Het tempo lag ook te laag. In het vierde kwart kregen we kansen om het duel voortijdig sterker te finishen dan we uiteindelijk hebben gedaan. We hadden aan het einde mazzel, maar dat moet je soms ook hebben."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland - Ierland (dinsdag 13 augustus, 20.30 uur).

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF