U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Leerzame North Sea Development Cup voor Orange Lions VU15

Terug naar overzicht

Leerzame North Sea Development Cup voor Orange Lions VU15

16 augustus 2019 23:05:00

De Orange Lions VU15 hebben een leerzame ervaring achter de rug.  Afgelopen weekend deden de Nederlandse basketbalsters mee aan de North Sea Development Basketball Cup. In het Deense Vejen stonden voor de jonge Lions drie wedstrijden op het programma tegen leeftijdsgenoten uit Denemarken, Duitsland en Zweden.

De selectie, onder begeleiding van Chris van Kampen, Fieke Ligthart, Marlous Nieuwveen en fysio Kim Hartman, was samengesteld na meerdere waardevolle talentdagen en drie intensieve trainingsweekenden en bestond uit Roos Warmenhoven, Esmee Creyghton, Marit Arts, Finley van Bree, Pien Steenbergen, Audrey Nanninga, Iris Vennema, Ilse de Vries, Jasmijn Olsem, Maud Bastiaansen, Sarah Boon en Emma Oude Vrielink.

Nederland – Denemarken 66-54:
Nederland begon het toernooi op de vrijdag met een 66-54 zege op gastland Denemarken. Aan de hand van Finley van Bree liepen de Lions door een aantal prachtige fastbreaks al snel uit naar een 15-5 voorsprong in het eerste kwart en die marge werd in het tweede kwart vast gehouden. De Nederlandse druk leverde veel balwinst op en beide teams zochten bij een 32-21 stand de kleedkamer op. De tweede helft leverde hetzelfde spelbeeld op. De Denen hadden moeite met de agressieve verdediging van de Orange Lions. Pien Steenbergen zorgde met een driepunter na een mooi uitgespeelde aanval voor 40-24. Daarna wilden de schoten niet meer vallen voor de Lions, waardoor Denemarken terug kon komen tot acht punten. Uiteindelijk was het Marit Arts die met een driepunter en twee jumpers de wedstrijd in het slot schoot. Finley van Bree was topscorer met 21 punten,10 rebounds en 3 steals, gevolgd door Jasmijn Olsem met 11 punten, 5 steals en 5 rebounds.

Nederland – Duitsland 58-65:
De rivaliteit tussen beide teams was vanaf de eerste seconde zichtbaar. Duitsland, een team met twee watervlugge guards en een aantal zeer lange speelsters, won op de eerste dag gemakkelijk van Zweden en had er al meerdere oefentoernooien opzitten. Het team van Chris van Kampen vloog uit de startblokken. Iris Vennema zette met de ‘move van het toernooi’ Nederland meteen op voorsprong op het bord. Beide landen waren aan elkaar gewaagd en via 15-15 na het eerste kwart ging Duitsland met een 29-32 voorsprong de rust in. In de tweede helft bleef Nederland knokken, gesteund door een schare fanatieke supporters. Het bleef het spannend tot de laatste minuten, maar Duitsland beantwoordde elke score met een tegenstoot. Door een aantal goede aanvallende rebounds kwamen de oosterburen drie minuten voor tijd voor het eerst vijf punten voor en daar kwam Nederland niet meer overheen. Jasmijn Olsem tekende voor 14 punten, 10 rebounds en 4 steals. Esmee Creyghton scoorde 12 punten, pakte 6 rebounds en had 3 steals.

Nederland – Zweden 55-65:
Nederland was erop gebrand om op de slotdag van het toernooi van Zweden te winnen. Zweden is een team dat net als Nederland snel wil spelen, met veel druk op de bal. Met Marit Arts in de basis in plaats van de zieke Esmee Creygthon begon Nederland wederom agressief. De press leverde meteen drie steals en een snelle de 5-0 voorsprong op. Roos Warmenhoven zorgde met een mooie jumper voor een voorsprong van tien punten en Finley van Bree en Jasmijn Olsem gingen door waar ze het hele toernooi al mee bezig waren: scoren. Tot de laatste vijf minuten leek er geen vuiltje aan de lucht. Daarna werd Nederland slordig en kwamen de Zweden terug in de wedstrijd. Marit Arts gooide de wedstrijd, net als vrijdag, in het slot met een prachtige driepunter. Finley van Bree scoorde 17 punten en pakte 5 rebounds. Jasmijn Olsem had 15 punten, 5 rebounds en 4 steals.

Nederland sloot de North Sea Development Basketball Cup - voor de meeste speelsters hun eerste internationale ervaring - af met een mooie tweede plaats. Coach Chris van Kampen: “De selectie mag terugkijken op een prima toernooi. We hebben fases van mooi aanvallend en agressief basketball laten zien op een zeer hoog tempo. We missen de toernooiwinst door een ondermaatse afronding in de wedstrijd tegen Duitsland. Ik hoop dat de meiden hun ervaringen meenemen op weg naar een succesvol seizoen bij hun club.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF