U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Zilver voor Orange Lions MU16 na verloren finale

Terug naar overzicht

Zilver voor Orange Lions MU16 na verloren finale

17 augustus 2019 22:38:00

De Orange Lions MU16 hebben het Nederlandse basketball de tweede internationale medaille van 2019 bezorgd. Na het EK-goud van de rolstoelbasketbalsters legden de jonge U16 Lions beslag op het zilver bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro. Promotie naar de A-divisie had de ploeg al op zak. In de finale tegen Polen lukte het Nederland niet de voorsprong die het bij rust had tot het einde vast te houden. Het werd 71-58 vor Polen. Armin Strojil werd namens de Lions gekozen in het All Star Team.

Met het zilver en de bijbehorende promotie is de U16 ploeg weer terug in de A-divisie, waar het in 2017 ook al speelde. Vorig konden de Lions de plek op het hoogste niveau niet vast houden, hopelijk in 2020 wel.

KWARTSTANDEN:  15-16; 17-22; 18-12; 21-8.

Game flow
De Orange Lions, al zeven wedstrijden op rij ongeslagen in Podgorica, begonnen sterk aan de wedstrijd. Aan het einde van het eerste kwart had Nederland een voorsprong van zes punten (10-16) en in het tweede kwart zelfs even van zeven punten (24-31), maar telkens knokten de Polen zich weer terug. Aan het einde van de derde kwart was het weer gelijk (50-50). In het laatste kwart kwam de ploeg van Radenko Varagic niet meer tot goede aanvallen en schoten ze maar drie van de elf schotpogingen raak. Te weinig om met de Europese titel aan de haal te gaan. Polen was in het vierde kwart met acht rake schoten uit zeventien pogingen een stuk efficiënter.


Foto's fiba.basketball

Top performers
Armin Strojil 23 punten, 4 op 5 driepunters, 6 assists en 3 rebounds; Julian Dekker 11 punten en 2 assists.

Opvallend
Nederland had een beter driepuntspercentage (40,9 tegen 26,7), maar legde het af in de reboundd (42-32). De 18 aanvallende rebounds leverden Polen 23 'second change' punten op en uit de 18 turnovers nog eens 21. Wel was de bank van Nederland weer goed voor 26 punten (die van Polen droeg er maar 5 bij).

Radenko Varagic (bondscoach): 'We hebben ons land op een goede manier vertegenwoordigd'
"Ik ben trots op mijn team, ze hebben een geweldig toernooi gespeeld. Ik ben ook trots op mijn staf, ze hebben het ook geweldig gedaan. We zijn teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen. Na een goede eerste helft konden we dat niet voortzetten in de tweede helft. Veertig punten incasseren uit aanvallende rebounds en turnovers was te veel van het goede. Maar we zijn trots en we hebben ons land op een goede manier vertegenwoordigd deze zomer. We danken de organisatie in Montenegro, de mensen hier die ons hebben geholpen met alles dat we nodig hadden. Iedereen heeft ons geweldig gesteund, iets dat we nooit hadden kunnen denken."

Statistiekenklik hier.

Beeldenklik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF