U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Paralympische droom Orange Lions spat wreed uiteen

Terug naar overzicht

Paralympische droom Orange Lions spat wreed uiteen

6 september 2019 19:28:00

De Paralympische droom van de Orange Lions is wreed uiteen gespat. De Nederlandse rolstoelbasketballers verloren vrijdagavond in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap met 72-63 van Duitsland, de ploeg die Nederland in 2017 ook al van het brons afhield. Door de nederlaag is de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar in het Poolse Walbrzych uitgeschakeld voor de laatste vier. Om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen in 2020 hadden Lions de halve finales moeten halen, want de eerste vier ploegen van het EK gaan naar Tokyo.

KWARTSTANDEN: 13-23; 16-19; 14-19; 20-11.

Game flow
Nederland begon scherp aan het duel, maar had de pech dat de Duitse center Dirk Passiwan al snel de wedstrijd een andere wending gaf. Hij kon in het eerste kwart (17 punten) gewoon niet missen en zette daarmee de toon voor het hoge schotpercentage (52) van de Duitsers over het hele duel. Bij rust keken de Lions tegen een 29-42 achterstand aan en na drie kwarten was het verschil zelfs 18 punten (43-61). In het vierde kwart gooide Nederland alles in de strijd en kwam nog terug tot 63-70 op anderhalve minuut voor het einde. Maar daar stopte de comeback.


Foto's Wunderl Fotografie

Top performers
Mendel op den Orth 21 punten 9(/16) en 7 rebounds; Mustafa Korkmaz 10 punten (3/15), 8 rebounds en 13 assists.

Opvallend
Nederland won het gevecht om de rebound (37-35), had maar 5 keer balverlies (Duitsland 11) en pakte ook meer steals (6 om 1). Maar de gemiste vrije worpen (8 op 18) en het magere schotpercentage (37) deden de Lions de das om.

Cees van Rootselaar (bondscoach): 'Dit komt heel hard aan'
"Dit komt heel hard aan. Bijk sommigen meteen, bij anderen misschien vanavond als ze in bed liggen. Ook voor mij is dit een harde dreun, want ik ben er ingestapt met als doel om met deze jongens naar Tokyo te gaan. We beginnen goed, komen met 4-0 voor door onze press, maar bij hen kwam Dirk Passiwan daarna op stoom. Die had zeventien punten in het eerste kwart, echt alles viel bij hem. Bij rust stonden we er dertien achter. We hebben het met een press geprobeerd, het verschil liep zelfs op tot achttien, maar we zijn blijven knokken. We komen nog terug tot op zeven punten. Die credits moet je de jongens geven. We pakken meer rebounds, meer steals, nemen meer schoten, maar in de belangrijke wedstrijden - ook vandaag - is ons schotpercentage te laag. Dat was al zo toen ik begon en daar hebben we keihard aan gewerkt. Als je zelf een open schot mist en je krijgt meteen aan de andere kant een lay-up tegen, dan maak je het jezelf lastig. Het is moeilijk te accepteren, maar we gaan niet naar de Spelen. De teleurstelling bij iedereen is heel groot."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Polen - Nederland (zaterdag 7 september, 16.15 uur)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF