U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Sterke start Orange Lions in nieuwe seizoen EWBL

Terug naar overzicht

Sterke start Orange Lions in nieuwe seizoen EWBL

7 oktober 2019 13:21:00


Foto's EWBL

De Orange Lions  zijn de eerte fase van de European Women’s Basketball League (EWBL) goed begonnen. In de Letse stad Liepaja wonnen de Nederlandse basketbalsters vorige week hun eerste drie duels van het nieuwe seizoen. In de eerste 'stage' werden achtereenvolgens Horizont (90-87), PINKK Pecsi (85-69) en Liepaja/LSSS (78-53) verslagen.

De selectie van de Orange Lions in Letland bestond uit Loyce Bettonvil, Jill Bettonvil, Floor Toonders, Mia Hordijk, Esther Fokke, Maaike van Zeijl, Jade Blagrove, Fleur Kuijt, Sofie Bruintjes, Sonja Kuijt en Charlotte van Kleef. Vijf speelsters van deze ploeg (Loyce en Jill Bettonvil, Charlotte van Kleef, Esther Fokke en Fleur Kuijt) maken ook deel uit van het full time 3x3 programma aan de vrouwenkant.

Meer topduels
De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde vrouwencompetitie die is opgezet voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Doel is de deelnemende clubs kwalitatief goede wedstrijden aan te bieden. De Nederlandse Basketball Bond wil de in Nederland spelende internationals de kans geven meer topduels te spelen, vandaar de deelname aan de EWBL. Het is de eerste Europese competitie die het reguliere seizoen in drie fases verdeelt, ten einde de kosten voor reizen en verblijf zo laag mogelijk te houden.

Nederland opende z'n eerste 'stage' in Letland tegen Horizont uit Wit-Rusland. Met Loyce Bettonvil als topscorer (21 punten en 4 rake driepunters) bleven de Lions hun opponent met 90-87 de baas. Zes speelsters scoorden in de dubbele cijfers. In de met 85-69 gewonnen tweede wedstrijd tegen het Hongaarse PINKK Pecsi was Loyce Bettonvil (16 punten, 7 rebounds  5 assists en 2/5 driepunters) opnieuw topscorer. Weer had bondscoach Hakim Salem zes speelsters in de dubbele cijfers. Ook het derde duel tegen gastheer Liepaja/LSSS werd in winst omgezet (73-58). Esther Foke tekende voor 17 punten, 9 rebounds en 5 op 11 driepunters.

De EWBL wordt gevormd door zestien teams, verdeeld over twee poules. In groep A gaan de Orange Lions samen met het Tsjechische Basket Zabiny Brno met drie zeges en nog geen enkele nederlaag aan de leiding. De bovenste vier teams per poule na drie 'stages' plaatsen zich voor de kwartfinales.

Voor de tweede van de drie fases reizen de Orange Lions naar Syktyvkar in Rusland, waar van 22 t/m 24 november tegen Dynamo Moskou (Rusland) en BC Nika (Rusland) wordt gespeeld. De derde 'stage' is van 9 t/m 11 januari weer in Letland.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF