U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Scheidsrechters in DBL voortaan uitgerust met headsets

Terug naar overzicht

Scheidsrechters in DBL voortaan uitgerust met headsets

14 oktober 2019 12:51:00

De scheidsrechters in de Dutch Basketball League (DBL), het hoogste niveau bij de mannen, fluiten hun wedstrijden voortaan met een communicatiesysteem. Bij sporten als voetbal en hockey is dat al heel gebruikelijk, maar voor basketbalscheidsrechters is fluiten met een headset als communicatiemiddel nieuw. Agelopen weekeinde maakten ze voor het eerst gebruik van de headsets.

Afgelopen seizoen heeft de Nederlandse Basketball Bond een pilot gedraaid met headsets voor de scheidsrechters in de DBL. Daarbij is aandacht besteed aan de vraag of communicatiesystemen een meerwaarde zouden zijn voor de scheidsrechters en zijn verschillende merken systemen getest. Het Vokkero systeem, dat ook al jaren in de Franse basketbalcompetitie en binnen de KNVB en FIFA wordt gebruikt, kwam als beste uit de test.

Een headset in het oor is wennen voor een scheidsrechter. Daarom is er gesproken over wat wel en niet moet worden gecommuniceerd. Ook is er gekeken naar voorbeelden uit andere sporten. Tijdens de wedstrijd hebben de scheidsrechters veelvuldig gecommuniceerd over hun samenwerking in het veld en konden alle mogelijke onduidelijkheden tijdens de wedstrijd meteen worden opgelost. Het gebruik van de headsets wordt als zeer plezierig en nuttig ervaren. Ook geven de scheidsrechters aan dat het teamgevoel beter is doordat er continue contact is.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF