U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Organisatie

Organisatie

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht op 15 juli 1947 en heeft momenteel zo'n 40.000 leden. Zij spelen basketball in competitieverband bij clubs. De overkoepelende organisatie van de NBB is het bondsbureau. Dat is verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken op een aantal aandachtsgebieden, zoals Topsport, Basketball Ontwikkeling en Competitie. Het bondsbureau behartigt de belangen van de verenigingen onder andere door het opzetten van een meerjarenbeleid voor topsport, verenigingsondersteuning (o.a. veilig sportklimaat) te bieden en zorg te dragen voor goed lopende competities. 

Bij het beoefenen van basketballsport staat de competitie centraal. De competitie is onderverdeeld in een mannen-, vrouwen- en rolstoelafdeling. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in niveaus waarbinnen de competities gespeeld worden, namelijk landelijk en op afdelingsniveau. De bond is verantwoordelijk voor de organisatie van de landelijke competities en in de vijf afdelingen (Noord, Noord-Holland, West, Oost en Zuid). Vanwege commerciële belangen wordt de mannen eredivisie georganiseerd door de Dutch Basketball League (DBL). De eredivisie clubs moeten zich wel houden aan procedures en reglementen die vastgelegd zijn door de NBB.

Sinds een aantal jaren maakt het 3x3 basketball in rap tempo furore, naast het traditionele vijf tegen vijf in de zaal. Ook op dat vlak is het bondsbureau een ondersteunende factor, waarbij het zelf een populaire 'pleintjesbasketball' tour organiseert onder de naam Streetball Masters.

Bezoekadres
Nederlandse Basketball Bond
Kelvinbaan 48
3439MT, Nieuwegein

Postadres
Postbus 2650
3430 GB, Nieuwegein

Telefoon
030 - 20 20 120:

Telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:
Maandag t/m donderdag van 08:30 - 12:30 uur en van 13:00 tot 17:00 uur
Vrijdag van 08:30 - 12:30 uur

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF