U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Veel gestelde vragen

Competities & Landelijke Zaaleisen

 

Wat is de looptijd van de competitie?

Het basketball seizoen voor de competities loopt vanaf september tot en met mei. Afhankelijk van de competitie waar je in speelt. Klik hier voor alle competities, programma's, uitslagen en standen

Hoe worden wedstrijden ingepland?

Plannen van wedstrijden wordt gedaan door de wedstrijdsecretaris van een club aan de hand van codeschema’s. Welk codeschema is afhankelijk van het aantal teams in de poule. De wedstrijdplanner kan bij de landelijke teams de voorkeursletter opgeven in het inschrijfformulier.

Ik wil een reeds ingeplande wedstrijd wijzigen, hoe doe ik dit?

Alle wedstrijdwijzigingen in de Landelijke Competities dienen te worden aangevraagd via WORKFLOW. Hiertoe is alleen de opgegeven contactpersoon van de vereniging gerechtigd. Voor een wijziging is akkoord nodig van de tegenstander. Belangrijk is dat de reden van het wijzigen wordt ingevoerd in Workflow, anders wordt er geen akkoord gegeven.

Vanwege het slechte weer kunnen we niet naar een uitwedstrijd, wat moeten we doen?

Voor alle competities is een calamiteiten procedure opgesteld, deze is te vinden in het competitieboek

Waar kan ik wedstrijdsheets kopen?

Wedstrijdsheets zijn te koop bij de webshop van Basketbal Totaal.

 

Wat zijn de afmetingen van een basketballveld?

Het speelveld dient een egaal, hard oppervlak zonder obstakels te zijn. Volgens de landelijke zaaleisen is een basketballveld maximaal 28 meter lang en 15 meter breed en minimaal 26 meter lang en 14 meter breed.
Een meer gedetailleerde beschrijving van de afmetingen en de lijnen kunt u vinden in artikel 2 en 3 van de Officiële Basketball Spelregels 2014.

Hoeveel uitloop moet er om het veld zijn?

Voor de Eredivisie is de uitloop minimaal 2.00 meter obstakelvrij en voor de overige divisies is de uitloop minimaal 1.50 meter obstakelvrij. Dit geldt ook voor de om het speelveld geplaatste reclameborden en de jurytafel. Basketballtorens gelden niet als obstakel.

Wat is het materiaal van de basketballvloer?

De speelvloer dient te zijn van hout, parket, linoleum of kunststof, mits niet ruw of gevaarlijk glad. Een met een bitumen laag afgewerkte betonnen speelvloer of een speelvloer met geschilderde delen, is niet toegestaan.

Wat is precies de positie van de jurytafel?

De jurytafel geldt als obstakel en moet dus buiten de obstakelvrije zone worden opgesteld. Voor landelijk spelende teams geldt dat achter de jurytafel moeten vijf personen plaats kunnen nemen. De jury moet ongestoord haar taak kunnen vervullen. De tafel dient gescheiden van de toeschouweraccommodatie te zijn opgesteld.

Wat zijn de eisen van de basketballtorens?

De basketballtorens, ook wel baskets, dienen voldoende beschermd te zijn met de zijkanten obstakelvrij. Ook moeten zij tegen omtrekken geblokkeerd zijn dus gezekerd. De torens dienen minstens 1 meter buiten de lijn geplaatst te zijn.

Hoe lang is een basketball netje?

Een basketbalnet moet 40 centimeter zijn, vanaf de ring gemeten.

Wat zijn de kenmerken van het backboard?

Op een veld dienen twee gelijke borden van 15 millimeter perspex of minimaal 10 millimeter glas te hangen. De borden dienen minstens 2.75 meter boven de grond te hangen.

Is elke bal een wedstrijdbal?

Nee, de speelbal dient van leer te zijn en FIBA-goedgekeurd. Als een bal is goedgekeurd, staat dat op de bal.

Wat zijn de eisen voor de wedstrijdklok?

De wedstrijdklok moet elektronisch zijn en zichtbaar voor de jury, spelers en publiek.

Wat zijn de eisen voor het scorebord?

Een voor jury, spelers en publiek zichtbaar elektronisch scorebord. Tevens dient er een voorziening te zijn om de teamfouten aan te kunnen geven. Ook dient er een pijl te zijn die de beurtelingsbalbezit-situatie aangeeft.

Wat zijn de eisen voor de 24-seconden apparatuur?

Digitaal, elektronisch, zichtbaar voor spelers en scheidsrechters d.m.v. twee diagonaal op de hoeken van het speelveld te plaatsen lichtbakken, aflopend.

Wat zijn de eisen voor de verlichting?

De sporthal moet met minimaal 500 lux (625 lux nieuwwaarde), gelijkmatig worden verlicht. De armaturen moeten beveiligd zijn door een metalen- of PVC-rooster of uitgevoerd zijn met slagvast kunststofkappen en/of metalen korf om loslaten te voorkomen.

Hoe zit het met de temperatuur in de sporthal?

Het moet minimaal 10 Celsius zijn.

Wat is de gebruikelijke inspeeltijd?

De teams dienen een inspeeltijd op het speelveld van 20 minuten beschikbaar te hebben.

Hoe groot moet het spelersbankgebied zijn?

Het gebied wordt begrensd door een lijn van 2 meter lengte, in het verlengde van de eindlijn, en door een andere lijn van 2 meter lengte getrokken op 5 meter afstand van de middenlijn, loodrecht op de zijlijn.

Hoeveel tijd moet ik inhuren voor een wedstrijd?

De beschikbare tijd voor een wedstrijd dient minimaal twee uur te bedragen.

Zijn er bepaalde aanvangtijden voor wedstrijden?

Landelijke wedstrijden moeten in principe worden vastgesteld op vrijdag, zaterdag of zondag waarbij de aanvangstijd op vrijdag niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 (Rolstoelcompetities: 21.30) uur, en op zaterdag en zondag niet voor 11.00 (RC’s: 10.00) uur en niet na 21.00 (RC’s: 21.30) uur mag worden vastgesteld anders dan met toestemming van de tegenpartij en de NBB.

Aanvang wedstrijden U22-U20*-U18-U16-U14 Wedstrijden moeten in principe worden vastgesteld op vrijdag, zaterdag of zondag waarbij de aanvangstijd op vrijdag niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 uur, en op zaterdag niet voor 11.00 en niet na 19.00 uur en op zondag niet voor 11.00 uur en niet na 17.00 uur mag worden vastgesteld anders dan met toestemming de NBB.
* Meisjes U20 wedstrijden dienen uiterlijk 14.00 uur te worden vastgesteld

Voor midweekse wedstrijden dient de aanvangstijd niet voor 20.00 uur en niet na 21.00 uur te worden vastgesteld anders dan met toestemming van de tegenpartij en de NBB.

Per rayon kunnen andere tijden gelden, kijk hiervoor op de website van jouw rayon.

Wat is de eis voor de toeschouwerscapaciteit in de landelijke competitie?

Tenminste 1.000 toeschouwers (Dames en Heren Eredivisie) moeten een redelijke plaats ten opzichte van het speelveld kunnen innemen. Bij de overige divisies minimaal 300.

Wat is de eis voor de toeschouwerscapaciteit in de rolstoel competitie?

Tenminste 300 toeschouwers (Rolstoel Eredivisie) moeten een redelijke plaats ten opzichte van het speelveld kunnen innemen. Bij de overige divisies minimaal 100.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF