!
FIBA3x3_UOQT2024_LAT_NED_M_20240414-070
16 april 2024

Speelschema, tijden voor volgende 3x3 kwalificatietoernooi

Pak je agenda! Hoewel het de Nederlandse 3x3’ers nog niet gelukt is zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, hebben de vrouwen én mannen nog twee kansen. Daarvan start er één op 3 mei aanstaande, tijdens het tweede OKT in Japan.

Nieuwe kans voor de mannen

De mannen hadden eigenlijk nog maar één OKT. Maar omdat Letland de eerste won, komt er een plekje vrij op die van Utsunomiya in Japan. Nederland claimt die, als hoogst aangeschreven niet-deelnemend team.

Vrijdag 3 mei
8.25 uur: Nederland – Puerto Rico
11.55 uur: Litouwen – Nederland

Zaterdag 4 mei
8.50 uur: Nederland – Brazilië

De eerste twee landen uit deze poule van vier gaan, net als bij de laatste OKT, naar de halve finales. Daarin kruist Nederland met Frankrijk, Mongolië, Japan en Egypte. Litouwen vormt op papier de grootste uitdaging. Als Nederland de poule overleeft en ook de halve finale wint, is de kans groot dat de finale een rematch wordt met de Oost-Europeanen.

Coach Aron Royé van de Nederlandse mannen is ook na het verloren OKT in Hongkong positief gestemd. Na het toernooi: “Het is wel heel heel zuur en pijnlijk die eerste niet te winnen. Het lag erg dicht bij elkaar. Het belangrijkste: we lieten alles op de vloer achter, hebben alles gegeven en zijn op én naast het veld enorm gegroeid. De intensiteit die we hebben laten zien en de goede verdediging… Ik weet zeker dat we mooie dingen gaan laten zien.”

Vrouwen moeten vorm terugvinden

Zo sterk als de vrouwen er in de poulefases in Hongkong uitzagen, des te stroever speelde het team zijn halve finale tegen Polen. De Nederlandse 3x3 vrouwen moeten in twee en een halve week de vorm terugvinden die ze Europees Kampioen maakte. Maar dat kan deze ploeg.

Vrijdag 3 mei
9.15 uur: Nederland – Australië

Zaterdag 4 mei
8.25 uur: Canada - Nederland
11.30 uur: Nederland – Kenia

Ook hier gaan de eerste twee ploegen logischerwijs door. Aan de andere kant van de bracket staan Duitsland, Japan, Oostenrijk en Brazilië. Met name de Duitsers zijn bekenden: die waren onlangs nog in Amsterdam te gast voor een trainingskamp.

Coach Maxim Kovacevic over het laatste OKT: “Erg zuur, en totaal niet verwacht hoe we dit eindigden. Wat de eerste dagen goed ging, ging nu mis. Met name in de defense. En dan is het een kettingreactie: dan loopt de offense ook niet. Voor volgende keer gaan we simpeler spelen en meer besluitvol. Dan moet het goedkomen.”

Gerelateerde artikelen