!
27112020 KRO TUR Shane Larkin.jpg
28 november 2020

Alles over Turkije, de tweede tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

Nederlandse basketballers zijn één overwinning verwijderd van deelname aan EuroBasket 2022. De Orange Lions versloegen vrijdag Zweden met 78-76 in het eerste duel van het tweede kwalificatiewindow. Als Nederland zondag in de bubbel in Istanbul ook van Turkije wint, dan gaat de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia naar het EK. Maar om met guard Keye van der Vuurst de Vries te spreken: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De nummer 15 op de FIBA ranking, die vrijdag met 79-62 klop kreeg van Kroatië, is in groep D nog zonder zege. Om zondag goed voorbereid klaar te zitten voor de live uitzending om 15.00 uur bij Ziggo Sport (kanaal 13 en Extra), stellen we de tweede tegenstander van Nederland in dit window aan je voor:

Europese basketbalgrootmacht

De republiek Turkije met ruim 82 miljoen inwoners is in het basketball een mondiale grootmacht. Aan de Olympische Spelen deed Turkije maar twee keer mee (1936 en 1952), maar de Turken waren wel vijf keer van de partij op het Wereldkampioenschap. Bij het WK in 2010 in eigen land werden ze met NBA-spelers Hedo Turkoglu (NBA Finals in 2010 met Orlando), Ersan Ilyasova en Omer Asik zelfs tweede achter de Amerikanen. Aan het EK deed Turkije al 24 keer mee, met het zilver in 2001 (69-78 verlies in de finale tegen Servië) als hoogtepunt. Twaalf Turkse basketballers schopten het tot nu toe tot de NBA. Op dit moment staan er vier onder contract bij een NBA-club: Cedi Osman (Cleveland), Furkan Korkmaz (Philadelphia), Enes Kanter (Utah) en Ersan Ilyasova (Milwaukee).

Neerwaartse lijn

De laatste jaren lijkt het Turkse basketball internationaal gezien in een dip te zitten. Bij het de FIBA World Cup in 2019 kwamen de Turken ondanks de aanwezigheid van NBA-spelers als Osman, Korkmaz en Ilyasova niet verder dan de 22ste plaats. Bij laatste vijf edities van EuroBasket eindigde Turkije als achtste, elfde, zeventiende, veertiende en veertiende. Deze EK-kwalificatiereeks leverde tot nu drie nederlagen op, de eerste op 24 februari dit jaar toegediend door Nederland, notabene in Turkije zelf. Een week voor het tweede window werd bondscoach Ufuk Sarica ontslagen en vervangen door Orhun Ene, de 52-jarige hoofdcoach van Tofas Bursa.

Key players

De eerste die in het oog springt: de Amerikaan Shane Larkin (grote foto) die sinds 7 februari van dit jaar over een Turks paspoort beschikt. De pointguard, die van 2013 t/m 2018 in vier seizoenen 256 duels voor vier NBA-teams speelde, staat nu onder contract bij Efes Istanbul. Voor die club scoorde hij 29 november vorig jaar liefst 49 punten in het Europese duel tegen Bayern München, een EuroLeague-record. Andere blikvangers zijn de 31-jarige pointguard Dogus Balbay (Efes) en shooting guard Melih Mahmutoglu (Fenerbahce). Laatstgenoemde (foto hieronder) was de topscorer bij de Turken vrijdag tegen Kroatië. Balbay en Mahmutoglu zijn de oudgedienden in een verder flink verjongde selectie.

21112020 NED TUR Meli Mahmutoglu.jpg
Nederland en Turkije onderling

Nederland speelde tot nu toe 21 keer eerder tegen Turkije. Daarvan won Oranje er zes, de laatste op 21 februari van dit jaar in Turkije. Het was voor eerst in 34 jaar dat de Turken werden verslagen. Het duel van zondag is de dertiende EK-kwalificatieontmoeting tussen de twee landen. Van de voorgaande twaalf gingen er drie naar Nederland.

Wat verwacht bondscoach Maurizio Buscaglia?

Het belang van de wedstrijd: “Die is anders geworden door de resultaten van vrijdag, in het bijzonder onze zege op Zweden, waardoor de wedstrijd van zondag een finale is geworden. We hebben ons extra kansen op kwalificatie gegeven. Al die duels moeten we benaderen als een finale. Dat geeft positieve druk, die ons zal helpen tegen Turkije en die ons helpt mentaal sterker te worden als groep en om te kunnen gaan met de druk. Deze druk kans ons helpen de intensiteit te verhogen in de komende duels. Nog belangrijker is dat we door deze positieve resultaten het bewustzijn, gevaar en perceptie bij de andere teams vergroten.”

De tegenstander: “Turkije heeft een roster vol talent, met spelers die op EuroLeague-niveau spelen. We zullen dus als team moeten opereren voor een positief resultaat. Vooral onze perimeter verdediging op hun guards zal goed moeten zijn en onze grote mannen zullen sterk en agressief moeten rebounden. Turkije heeft goede grote spelers die we de hele wedstrijd uit de bucket moeten houden. Ze hebben het hele roster veranderd voor dit tweede window en hebben tijd nodig om ingespeeld te raken op elkaar. Vrijdag tegen Kroatië zag je in dat opzicht al een behoorlijk verschil tussen de eerste en tweede helft. Met al dat talent dat ze hebben, is het ook mogelijk om daar in korte tijd progressie in te boeken."

Key players: “Omdat hij zoveel media-aandacht kreeg vanwege zijn debuut voor Turkije, kies ik voor Shane Larkin. Hij is een topspeler in Europa, die geweldig dingen kan doen, vooral met zijn driepunter. En hij weet ook wel raad met de pick-and-roll. Larkin is aanvallend zo’n geweldige speler, maar draagt ook verdedigend zijn steentje bij, vooral in isolations. Hij is een leider, we respecteren hem, maar moeten de anderen ook niet vergeten. Hun wedstrijd vrijdag was de eerste in de nieuwe samenstelling, slechts 24 uur nadat vijf van hen nog met Efes in de EuroLeague hadden gespeeld. We verwachten een gegroeid Turkije.”

De wedstrijd zelf: “Het wordt oorlog op de perimeter en onder de basket. Onze bigs zullen aan de bak moeten in de rebound, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Elke rebound telt als we willen winnen. Zweden had tien aanvallende rebounds in de eerste helft tegen ons, veel te veel. Dat kunnen we ons tegen Turkije niet permitteren. Daar zullen we ons beter op moeten focussen.”

Het laatste woord: “We zijn blij met alle aandacht die we vrijdag hebben gekregen en willen iedereen bedanken die heeft gekeken en gejuicht voor ons. We voelen die steun in de bubbel. Zondag hebben we nog meer energie nodig om ons doel te bereiken: kwalificatie voor EuroBasket 2022. We merken dat we ook buiten Nederland in de belangstelling staan. Onze spelers vallen op in de rest van Europa. Steeds meer mensen kijken naar ons en worden fan van de Orange Lions.”

24112022 NED KRO Buscaglia en Williams.jpg

Gerelateerde artikelen