!
headerplaatje DBL nieuwe site.jpg
16 februari 2021

Ambtelijke weeffout NOW-3.1 brengt DBL-clubs in problemen

ALMERE - De Dutch Basketball League (DBL) is de Nederlandse eredivisie basketbalcompetitie voor heren. Aan deze professionele competitie nemen 12 clubs deel, verspreid over heel Nederland. De competitie loopt ieder seizoen van oktober tot juni.

De DBL-competitie voor het seizoen 2020-2021 is 3 oktober 2020 gestart en 2 weken later weer noodgedwongen stilgelegd vanwege coronamaatregelen. Op 10 januari 2021 is de competitie weer gestart. Bij wedstrijden is geen publiek toegestaan. De clubs missen sinds oktober 2020 recettes en andere vormen van inkomsten. De kosten lopen wel gewoon door.

Onjuist vertrekpunt voor berekening financiële steun

Als referentiemaand voor berekening van NOW-3.1 heeft de overheid juni 2020 genomen. Voor het professionele basketbal in Nederland is dit uitgerekend een maand waarin er geen spelers, trainers en coaches op de loonlijst staan, gedurende het seizoen de grootste kostenpost van elke club.

De DBL-clubs hebben voor NOW-3.1 een verzoek ingediend bij het UWV voor de periode oktober, november en december van 2020. Dit verzoek is door een ambtelijke weeffout (peildatum juni in plaats van september of oktober 2020) niet gehonoreerd. Omdat clubs voor de peildatum juni 2020 een nihilaangifte hebben ingediend (immers geen personele bezetting) wordt er onterecht geen NOW-3.1-compensatie toegewezen.

Het UWV volgt in dezen de generieke richtlijnen van het kabinet. In principe zijn alle ondernemers met seizoensgebonden arbeid hiervan de dupe. Het wijzigen van de peildatum juni naar een maand in het 4e kwartaal van 2020 zou voor de gedupeerde clubs een oplossing zijn.

Meer sporten in financiële problemen

Ook het amateurvoetbal en andere topsporten worden zwaar geraakt door het niet toekennen van NOW-3.1. De KNVB heeft dit probleem onder de aandacht gebracht bij verschillende overheidsinstanties, zoals het UWV en de ministeries van SZW en VWS. Na meerdere gesprekken hierover is er helaas nog geen passende oplossing gevonden. Wel heeft de SP hierover schriftelijk Kamervragen ingediend bij de betrokken ministers. Volgens deze partij levert de bureaucratische regel meer problemen op binnen de sport.

Dringende oproep

Met de genomen overheidsmaatregelen om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan worden sportclubs in Nederland financieel zwaar getroffen, zonder toekenning van steunmaatregelen die daarvoor wel bedoeld zijn en in andere branches gewoon worden uitgekeerd. Dit is veroorzaakt door de starheid van de samenstellers van de compensatiemaatregelen. Het bestuur van de Dutch Basketball League doet daarom een dringend beroep op het demissionaire kabinet voor spoedig herstel van deze weeffout, voordat het tot onherstelbare schade leidt.

Maatschappelijk relevant

De DBL gaat inmiddels de achtste speelronde van dit seizoen in. De competitiewedstrijden zijn allemaal als livestream te volgen via de DBL-website en af en toe op TV. De kijkcijfers groeien wekelijks. Naar de wedstrijd Donar-Landstede Hammers, die 10 januari geheel live op NPO 1 werd uitgezonden, keken ruim 1 miljoen mensen. De Dutch Basketball League vervult hiermee, samen met andere topcompetities zoals volleybal, handbal en korfbal, een wezenlijke maatschappelijke functie in tijden van lockdown.

Gerelateerde artikelen