!
Portretfoto's_-67
1 april 2024

Trainingsstage in Blankenberge zet rolstoelbasketbalmannen op scherp

Het nationale mannenteam rolstoelbasketbal oefende afgelopen weekend in Blankenberge, België, in voorbereiding op het Paralympische Kwalificatietoernooi later deze maand. De resultaten waren niet goed voor de ploeg van Cees van Rootselaar, al is dat deels te verklaren door gekozen beleid.

“We hebben vooraf gezegd: we gaan met 15 man die kant op, en we laten ook iedereen spelen”, legt Van Rootselaar in een reactie uit. “Sommige jongens speelden dus bewust minder minuten.”

Nederland opende het toernooi met een 43-61 nederlaag tegen Italië. Ook tegen Colombia verloren de mannen, al was het een stuk spannender, met 66-68. In twee wedstrijden tegen Frankrijk deelden de ploegen de punten: 56-62 verlies en 64-48 winst om het toernooi toch nog enigszins positief af te sluiten.

“We speelden eigenlijk vijf wedstrijden”, blikt coach terug. Op dag één oefende Nederland namelijk tegen Australië, de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Nederland won die wedstrijd, wat de trip ook weer in perspectief plaatst. “Je kunt op zo’n toernooi twee dingen doen. Je kunt alles uit de kast halen, er vól voor gaan en laten zien: ‘Dit is Nederland!’, óf je laat juist niet alles zien. Wij kozen voor dat laatste.”

"Het zal beter moeten"

En dus maakt hij zich niet al te veel zorgen. Maar daarmee is niet gezegd dat hij gewoon tevreden is. “Op sommige momenten was het echt nog niet goed genoeg. Nu mag dat nog, maar we gooiden te veel turnovers en ons schotpercentage was echt te laat. Als we ons in Antibes willen plaatsen, zal het beter moeten.”

Vandaag (Tweede Paasdag) rust de selectie. Vanaf morgen trainen de mannen weer bijna de hele week, deels op de houten vloer van Yoast United in Bemmel (“daar zijn we ze dankbaar voor!”). Volgende week woensdag vertrekt de ploeg naar Frankrijk voor het plaatsingstoernooi. Houd basketball.nl en de verschillende socials kanalen van de NBB en het Nederlands Rolstoelbasketbalteam in de gaten voor updates.

Beeld: TeamNL / Jorn Holwerda

Gerelateerde artikelen