!
3x3NMT-Promo-DimeovdHorst-mrt24
11 april 2024

3x3 Mannen komen met ‘meer wapens’ in Hong Kong

Door Tiel van den Heuvel

De Nederlandse 3x3 mannen komen bij hun eerste Olympische kwalificatietoernooi (OKT) opdagen met een nieuw, aanvallend ingesteld team. Coach Aron Royé kiest voor Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Bryan Alberts en Jan Driessen. “We komen dit keer met meer wapens opdagen.”

De rollen zijn afgetekend. Tegelijk is het team dynamisch, zegt Royé. “We hebben nu Worthy en Bryan als ballhandlers, Jan screent met name maar kan óók scoren. Dimeo is onze hybride speler.”

Dimeo van der Horst kwam het afgelopen World Tour-seizoen uit voor het Chinese Futian. Door visumproblemen verbleef hij met name in Servië en Litouwen, én hij bleef in shape bij Apollo in Amsterdam. Hij kan zomaar de x-factor zijn voor Nederland, dat defense, inside offense én schoten van buitenaf van hem verwacht.

Verdedigende opgave

Van der Horst: “Ik zal vooral veel inside spelen, al vind ik van buitenaf spelen denk ik leuker. Maar ik kan het allebei.” Dimeo staat positief in zijn werk voor de ploeg en ziet constante groei. “Vergeet niet: dit is de eerste keer dat ik lang met Worthy heb getraind en ook met Bryan is alles redelijk nieuw. Maar ik zie ons constant beter worden.”

Dimeo ziet, net als zijn coach, dat dit team aanvallend waarschijnlijk beter dan ooit is. “Maar verdedigend zullen we aan de bak moeten. Tegen grote line ups moet ik ook big guys verdedigen. Dat kan ik, maar ik ben niet de langste speler.” De defense lijkt hem weinig zorgen te baren. Onderaan de streep staat er een sterk team. “We hebben elkaar de afgelopen periode ook buiten het veld beter leren kennen. Dat helpt enorm.” Als toeschouwer zie je Van der Horst op trainingen ook een leidende rol nemen, al noemt hij het zelf niet zo. “Ik ben perfectionistisch op het veld en deel wat ik zie. De groep accepteert dat. Dat is overigens best grappig: buiten het veld ben ik dat totáál niet!”

Speelschema mannen

Vrijdag 12 april
14.00 uur: Zwitserland - Nederland

Zaterdag 13 april
12.35 uur: Nederland - Hong Kong
14.25 uur: Nederland - Oostenrijk

Bekende tegenstanders

In Hong-Kong treffen de mannen Zwitserland, Hong Kong en Oostenrijk in de poules. Nederland moet twee van die drie achter zich laten om zich te plaatsen voor de halve finales. Coach Royé ziet in Hong Kong weinig gevaar (‘al moeten we natuurlijk scherp zijn’), maar in de Zwitsers en Oostenrijkers des te meer.

“Zwitserland speelt op de World Tour als Lausanne. Dat is een gevaarlijk, onvoorspelbaar team dat de ene keer véél beter speelt dan de andere.” Dat zit sowieso ingebakken in een spel waarin geen enkele voorsprong heilig is. “Oostenrijk is het grootste gevaar. Die kennen we als ‘Vienna’ uit de World Tour. Het moment van de dag zal beslissen wie die wedstrijd wint.”

Nederland treft Oostenrijk als laatste in de poules, als beide landen in theorie al door kunnen zijn. Toch wil het team waarschijnlijk eerste worden om in de kruisfinales een team als Letland te ontwijken. “Ik denk dat wij samen met Letland en Oostenrijk favoriet zijn dit OKT te winnen. Het zal sowieso spannend worden.”

Gerelateerde artikelen