!
Algemeen netje.jpg
26 februari 2021

Basketbalgemeenschap treurt om overlijden van Ad de Laat

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalgemeenschap heeft met droefheid kennis genomen van het overlijden van Ad de Laat op 68-jarige leeftijd. De immer bevlogen De Laat heeft veel voor het basketball in Nederland gedaan, vooral in het zuiden van het land. Hij was t/m 2016 voorzitter van de afdelingscommissie Zuid (daarvoor Rayon Zuid) en is in die functie zeer betrokken geweest bij de integratie van de Rayons binnen de bondsorganisatie.

Als vertegenwoordiger van eerst het Rayon en later de afdeling Zuid leverde hij een grote bijdrage aan de opleidingen van trainers/coaches binnen de NBB. Eerst vanuit ‘Zuid’ als lid van de Rayon Commissie Opleidingen en later landelijk als charismatisch lid van de Bonds Commissie Opleidingen.

De Laat begon met basketballen bij SVH uit Heusden, dat in 2007 fuseerde met Vlijmscherp uit Vlijmen. Vooral in de periode voor de fusie heeft hij veel betekend voor de vereniging. Als speler, coach, commissielid en later bestuurslid was hij een van de drijvende krachten achter de club. Met De Laat als trainer/coach van het eerste mannenteam beleefde SVH z’n absolute hoogtepunt toen het vlaggenschip in het seizoen 2004/2005 naar de landelijke eerste divisie promoveerde, een knappe prestatie voor een relatief kleine vereniging.

ad-de-laat.jpeg

De Laat is erelid van Vlijmscherp SVH. Daarnaast werd hij in 2014 benoemd tot erelid van Rayon Zuid in de allerlaatste vergadering van het Rayon. Voor al zijn verdiensten voor het basketball ontving De Laat in 2015 de Bondsspeld van de Nederlandse Baskeball Bond.

Basketball Nederland wenst de familie en naasten veel sterkte met het verwerken van het verlies.

Gerelateerde artikelen