!
2020_WBL_Nadine_500_Team.jpg
12 februari 2020

Bijzondere mijlpaal voor Nadine Boesaart ondanks verlies

Door Ronald van Dam

Vijfhonderd wedstrijden op het hoogste niveau van het vrouwenbasketball in Nederland. Voor Nadine Boesaart was de competitiewedstrijd woensdagavond tegen landskampioen Sportiff Company Grasshoppers een bijzondere mijlpaal. Met haar vijfhonderdste duel zorgde de speelster van Loon Lions voor een unieke prestatie in het Nederlandse basketball en werd dan ook volkomen terecht in het zonnetje gezet.

Het lukte Loon Lions niet om het jubileum van Boesaart met een overwinning te vieren, al ontaardde de strijd tussen de nummers drie en één op de rangijst wel in een ware thriller. Pas na verlenging stapte Grasshoppers als winnaar van het veld in het Indoor Centrum Landsmeer. Het werd 70-76 voor de bezoeksters. De toeschouwers zagen hun Nadine Boesaart als vanouds screenen, schieten en rebounden.

De inmiddels 38-jarige Boesaart is bezig aan haar negentiende seizoen op het hoogste niveau. Van 2001 t/m 2015 speelde ze al veertien seizoenen voor de Lions in de eredivisie, waarna ze voor twee seizoenen (2015 t/m 2017) naar Den Helder verhuisde. In het seizoen 2017/2018 keerde ze weer terug bij de club uit Landsmeer, waar ze nu bezig is aan haar zeventiende seizoen. In haar carrière als eredivisiebasketbalster scoorde ze tot nu toe 2209 punten en pakte ze 1805 rebounds. Ze werd vier kampioen van Nederland met de Lions en pakte vijf keer de Carla de Liefde Trofee (beker).

Haar huidige coach Thijs Volmer, beschouwt zijn ervaren center als de barometer van de ploeg. "Als zij blij is, dan is de ploeg blij. En als Nadine's gezicht wat minder vrolijk staat, is dit vaak een afspiegeling van hoe het team ervoor staat."

"Haar rol in het veld ligt in het screenen, schieten en rebounden", vervolgt Volmer. "Over het algemeen hoef ik Nadine niet te vragen of ze iemand wil raken in het screen. En in de rebound schuwt ze het fysieke gevecht zeker niet. Nadine is nog steeds een vaste waarde in het team. Haar aanwezigheid is nooit een vraag. Altijd fit en klaar om te spelen. Ze is een voorbeeld voor jonge basketbalsters met de ambitie om ook zoveel wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland te willen spelen."

Boesaart staat met haar vijfhonderd wedstrijden in de eredivsie eerste op de ranglijst bij de vrouwen. Nummer twee is Karin Kuijt van Grasshoppers (398). De derde plaats is voor Lisa van den Adel van 4Consult/Binnenland die eerder dit seizoen ook een bijzondere mijlpaal bereikte. Op 1 februari thuis tegen Dozy BV Den Helder werd Van den Adel gehuldigd als speelster met de meeste wedstrijden en minuten voor Binnenland in de eredivisie. Ze bracht haar totaal aantal wedstrijden voor Binnenland toen op 378, waarmee zij Linda Appers, nu assistent-coach, voorbij ging.

Midweekse speelronde
Overigens staan er deze week nog drie duels op het programma in deze midweekse speelronde. Tegelijkertijd met Loon Lions en Grasshoppers kwamen woensdagavond ook Lekdetec.nl en Jolly Jumpers tegen elkaar in actie. Het werd een 47-60 zege voor Jolly Jumpers. Lekdetec.nl heeft van de laatste twaalf duels er maar drie gewonnen en is afgezakt naar de zesde plaats.

Dinsdag won Consult/Binnenland thuis al overtuigend met 87-44 van nieuwkomer BC Utrecht Cangeroes.

En tot slot versloeg Dozy BV Den Helder donderdag Keyser Capital Martini Sparks nog met 81-62.

Foto: Jasmijn de Wit

Gerelateerde artikelen