!
Bo KRamer Paralympische spelen.jpeg
1 december 2021

Bo Kramer en de Orange Lions mogen best ‘een tikkeltje arrogant’ voor de Europese titel gaan

Door Ronald van Dam

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters gaan vanaf zaterdag 4 december proberen hun Europese titel te prolongeren. De Orange Lions, tevens wereld- en kersvers Paralympisch kampioen, reizen als titelfavoriet af naar de Spaanse stad Madrid, waar van 4 t/m 12 december het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor mannen en vrouwen wordt afgewerkt. International Bo Kramer realiseert zich dat iedereen naar haar team kijkt. “Dat geeft niet. Als Paralympisch kampioen mag je ook best een tikkeltje arrogantie uitstralen, maar we gaan daar niemand onderschatten.”

Kramer zal zaterdag 4 september 2021 nooit meer vergeten. Die dag won ze met de Orange Lions Paralympisch goud in Tokyo, iets dat de mannen in 1992 al eens was gelukt, maar de vrouwen nog nooit. Kramer en co schreven geschiedenis en leefden daarna een tijdje op een oranje wolk. “In het begin hadden we veel huldigingen en daarna heb ik vakantie gevierd. Ik ben gewoon in Nederland gebleven, maar heb twee weken even helemaal niets gedaan. Dat was ook wel nodig na zo’n zwaar Paralympisch traject.”

Kramer speelt dit seizoen bewust op het tweede niveau in Duitsland bij de Hot Rolling Bears in Essen. “Na de Spelen ben ik voor mijn studie fysiotherapie stage gaan lopen bij een praktijk in Nijmegen. Dat is de laatste stage die ik nog moet doen, ik hoop in april volgend jaar af te studeren. Ik zou eigenlijk vorig jaar al in Essen aan de slag gaan, maar door de coronapandemie hebben we toen nooit kunnen spelen. Het mag dan niet het hoogste niveau in Duitsland zijn, voor mij is het op dit moment prima zo. Ik kan me toch blijven ontwikkelen en omdat Essen maar een uurtje rijden is van Nijmegen, is het ook goed met mijn stage te combineren.”

Bo Kramer Essen.jpeg

“Bovendien was het ook wel lekker dat onze competitie pas in november van start ging”, vervolgt Kramer. “We hebben drie wedstrijden gespeeld en alles nog gewonnen, waaronder twee duels tegen concurrenten voor de titel.” Met ‘we’ bedoelt Kramer een contingent van zes Nederlandse rolstoelbasketballers, waaronder haar collega-internationals Ilse Arts en Amy Kaijen, plus nog drie Nederlandse mannen. Van die drie maakt Tim van Raamsdonk deel uit van de mannenselectie. Hem komt ze dus in Madrid weer tegen.

De Spelen zijn nog niet achter de rug, maar voor je het weet staat als gevolg van de door coronapandemie aangepaste kalender het Europees Kampioenschap alweer voor de deur. Kramer zegt zin te hebben in het EK met haar team, dat is genomineerd voor Paralympiër van het jaar (bondscoach Gertjan van der Linden heeft een nominatie voor coach van het jaar op zak). “Het is altijd leuk om zo’n groot internationaal te spelen, al is de voorbereiding dit keer compleet anders dan we gewend zijn. Afgelopen weekeinde waren we voor het eerst met z’n allen bij elkaar, inclusief Jitske Visser en Mariska Beijer die in de eerste Bundesliga spelen. Voor Tokyo heeft de voorbereiding anderhalf jaar geduurd, nu hebben we maar een week met de volledige selectie. Dat voelt heel raar.”

Bo Kramer medaille DEZE.jpeg

Ook al is met het Paralympisch goud de kroon op het werk gezet, de pas 23-jarige guard heeft geen moeite om zich op te laten voor de Europese titelstrijd. “We willen allemaal weer kampioen worden. Eén keer goud winnen is mooi, maar twee keer is de next level. Volgend jaar november is het WK. Dan zouden we dus in iets meer dan een jaar Europees, Paralympisch en wereldkampioen kunnen worden. Dat is in het rolstoelbasketbal nog nooit gebeurd. We kunnen dus nog een keer geschiedenis schrijven. Als dat geen motivatie genoeg meer is.”

Door hun Paralympische titel zijn de Nederlandse vrouwen nu de ‘benchmark’ in het internationale rolstoelbasketbal voor vrouwen. In een deelnemersveld met Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Turkije (de eerste vier grijpen een WK-ticket) gelden de Orange Lions dan ook weer als favorieten voor de titel. “We hebben er alle vertrouwen in. Bij de andere ploegen is veel veranderd als gevolg van blessures en speelsters die na de Spelen een pauze hebben genomen, het is dus lastig in te schatten hoe goed iedereen is. Op Sylvana van Hees na, die is vervangen door Amy Kaijen, treden wij met dezelfde ploeg aan als in Tokyo. Dat we favoriet zijn, is prima en we gaan voor goud. Als Paralympisch kampioen mag je ook best een tikkeltje arrogantie uitstralen, maar we gaan niemand onderschatten.”

Orange Lions EK selectie.jpeg

De Nederlandse selectie voor het EK in Madrid heeft er zin in (foto Shirley van der Schans / Sitness)

Kramer geldt nu als ‘een grote mevrouw’ in de wereld van de Paralympische sport en is daarom recentelijk gevraagd om ambassadeur te worden voor de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties die de doelen van de VN onder de aandacht van een breder publiek in Nederland wil brengen. Ze doet dat samen met andere bekende Nederlanders zoals influencer Nikkie de Jager, zangeres Glennis Grace, actrice Tanja Jess en zanger Herman van Veen. “Mooi om dat te mogen doen. Er zijn wereldwijd in totaal zeventien doelen zoals schoon drinkwater en armoedebestrijding, maar ik richt me vooral op inclusie en gendergelijkheid. Ik hoop dat ik voor jonge meiden op dat gebied iets kan betekenen door ze te laten zien hoe ik tot nu toe met de ups-and-downs in mijn leven ben omgegaan. Dat zelfs goud mogelijk is.”

Het EK rolstoelbasketbal begint voor de vrouwen zondag 5 december met de wedstrijd tegen aartsrivaal Duitsland, te zien via een livestream op tupuedestv.com, dat alle wedstrijden voor zowel de mannen als de vrouwen uitzendt.

Gerelateerde artikelen