!
Meekijken met refs WBL .png
24 februari 2021

Cursisten kijken online mee over schouders van WBL-scheidsrechters

Door Jorrit Beerens

Andere omstandigheden, andere manier van werken. Dat kan in coronatijd ook tot mooie dingen leiden. Om BS3- en BS4-cursisten een idee te geven wat fluiten op het hoogste niveau betekent, organiseerden Team Arbitrage, Team Opleidingen en Team Marcom van de Nederlandse Basketball Bond afgelopen zaterdag een live uitzending. Dat gebeurde vanaf locatie bij de WBL-wedstrijd tussen de vrouwenteams van BC Utrecht Cangeroes en Sportiff Company Grasshoppers.

Om hun portfolio te volbrengen maken cursisten van de BS3- en BS4-scheidsrechtersopleiding verschillende opdrachten, maar die zijn in dit coronatijdperk veel lastiger te realiseren. Daarom besloot de NBB de cursisten via de elektronische snelweg te helpen en over de schouders mee te laten kijken van drie scheidsrechters in de Women's Basketball League. Onderstaande time line laat zien hoe de dag verliep:

13.30 uur: via een Teams-verbinding legt Antio Sinterniklaas, coördinator arbitrage, de theorie achter de pre- en postgame uit.

13.50 uur: er wordt live ingelogd bij de voorbereiding van scheidsrechters Lobke, Sergio en Arnold. Cursisten kijken en luisteren live mee.

14.10 uur: razende reporter Luuk von Burg volgt de scheidsrechters in hun voorbereidingen op de game.

14.30 uur: Er wordt geschakeld naar de livestream van de wedstrijd. Antio en de cursisten bekijken en beoordelen de calls van de scheidsrechters.

15.15 uur: De scheidsrechters worden tot in de kleedkamer gevolgd, zodat de cursisten een unieke inkijk krijgen.

15.30 uur: start tweede helft BC Utrecht - Sportiff Company Grasshoppers.

16.15 uur: ook de evaluatie wordt live gevolgd. Daarbij is te zien dat de scheidsrechters zich kwetsbaar op durven te stellen naar elkaar, en naar de meeluisterende cursisten.

16.45 uur: BC Utrecht Cangeroes-coach Ramon Kuipers geeft zijn visie op de wedstrijd en het optreden van de scheidrechters. De cursisten kunnen hem vragen stellen over zijn tactische gameplan.

17.15 uur: de sessie wordt afgesloten met o.a. de terugkoppeling van de opdrachten voor portfolio.

Op deze bijzondere manier hebben de 75 deelnemende cursisten een uniek kijkje gekregen in de wereld van een scheidsrechter op het hoogste niveau. Alle dank gaat uit naar Lobke, Sergio en Arnold voor hun openhartigheid en naar BC Utrecht Cangeroes voor deze mooie coproductie met de Nederlandse Basketball Bond.

TEAMS meeting Ramon Kuipers en Jorrit Beerens.png

Gerelateerde artikelen