!
Online workshop basketball.png
23 februari 2021

’De afgelopen tijd heeft laten zien dat we worden ingehaald door de toekomst’

Door Ronald van Dam

Alles is anders ten tijde van corona. Ook voor Jorrit Beerens, coördinator opleidingen, en Antio Sinterniklaas, coördinator arbitrage bij de Nederlandse Basketball Bond. Beiden zijn onder bijzondere omstandigheden aan de slag gegaan in hun nieuwe functies. Hoog tijd voor een (online) dubbelgesprek met twee bevlogen collega’s die elkaar nog nauwelijks in het echt hebben gezien. ‘We slaan ons er wel doorheen. Opgeven is geen optie.’

Jorrit en Antio, jullie zijn nu allebei ongeveer een half jaar bezig. Hoe is het om in deze bijzondere tijd in een nieuwe functie te beginnen?

Jorrit: “Hoewel ik pas in september officieel ben gestart, was ik al eerder bij de organisatie betroken. Dat was fijn om snel wegwijs te worden en daardoor heb ik in de zomer de meeste collega’s nog een paar keer ‘live’ kunnen zien en spreken. Ik ben goed opgevangen en vind het fijn om dit interview samen met Antio te doen, een prettige en goede collega, al hebben we elkaar nog nauwelijks in het echt gezien door de omstandigheden. Ik had ook graag bij meer verenigingen op bezoek willen gaan om te zien wat daar gebeurt. Maar het is niet anders. Voor de clubs is de situatie nog vervelender, weet ik uit eigen ervaring. Ik ben zelf coach van BC Utrecht Cangeroes U12. Maar we slaan ons er wel doorheen. Opgeven is geen optie.”

Antio: “Ik ben juni vorig jaar gestart, midden in het coronatijdperk. Sindsdien is er nauwelijks competitie gespeeld. Daarom ben je met zaken bezig die je normaal gesproken nu niet zou doen. We hebben bijvoorbeeld het planningsproces aangepast aan personele mutaties en zijn toch aan de slag gegaan met de voorbereiding op het seizoen. Om elkaar toch te zien zijn fysieke bijeenkomsten georganiseerd. Dat zouden er normaal acht zijn, maar vanwege de extra maatregelen werden dat er 21, een hele klus. Ook hebben we www.basketballmasterz.nl een update gegeven. De teksten zijn bijgewerkt en door het toevoegen van instructievideo’s kunnen deelnemers nu op een andere manier de spelregels leren kennen. Omdat je voortaan je Sportlink login kunt gebruiken, is de site nu nog klantvriendelijker.”

Hoe worden examens, opleidingen en bijscholingen voor trainers, coaches en scheidsrechters coronamaatregelen beïnvloed?

Jorrit: “De opleidingen voor trainers en coaches zijn gericht op offline bijeenkomsten en praktijkuren in de zaal. Onze leercoaches en experts zijn dat zo gewend. Daarom vind ik het mooi om te zien dat alle opleidingen toch online door zijn gegaan en nu in een eindfase zitten. Dat is een groot compliment voor de flexibiliteit van onze opleiders. Examens afnemen doen we het liefst in de praktijk. We hopen dat er dit seizoen nog wedstrijden of toernooien komen. Als dat niet zo is, moeten we een alternatief bedenken, bijvoorbeeld doorschuiven naar september, of via interviews en simulaties. De nieuwe opleidingen gaan we later in het jaar starten, waarschijnlijk in september, als we wat meer weten over het effect van het vaccineren. Zodat er geen ‘files’ ontstaan bij het plannen van examens en oefenwedstrijden voor scheidsrechters.”

Antio: “Waar we normaal bijeenkomsten in zaaltjes organiseren, wordt nu alles online gedaan. Dat heeft z’n voordelen qua kosten en tijdsinvestering van deelnemers, maar ook veel nadelen, als je met een groep van twintig deelnemers aan de slag gaat. Er is veel minder interactie, docenten kunnen lastig zien of alles goed over komt. En twee uur onafgebroken achter een scherm zitten, is ook niet aan iedereen besteed. Nog los van de technische zoektocht die een online sessie soms kan zijn.”

TEAMS meeting Ramon Kuipers en Jorrit Beerens.png

Jorrit Beerens (rechts) in een online sessie over opleidingen.

Wat staat er op het gebied van opleidingen, coachclinics en bijscholingen te gebeuren?

Jorrit: “Genoeg. We zijn afgelopen maand al aan de slag gegaan met een serie E-clinics die in samenwerking met de Orange Lions Academy wordt gegeven. Als het kan willen we in juni live iets groots organiseren, en we werken aan een interne opleiding bij de Academy, voor jonge, talentvolle coaches. Wat de scheidsrechters betreft, vind ik het heel ‘cool’ dat getest gaat worden met bijscholingen via een inschrijfmodule van Sportlink. Als dat goed gaat, gaan we de inschrijving, betaling en registratie van opleidingen automatiseren, veel fijner voor de verenigingen en de bond.”
“In maart introduceren we de nieuwe opleiding ‘Fastbreak’, bedoeld voor alle trainers voor jeugdteams, ervaren en beginnend. Dat gaat volledig online gebeuren in de nieuwe digitale leeromgeving Flowsparks. Maar wel met onderling contact tussen trainers, onder leiding van een leercoach. Het voordeel is dat individueel kunt inschrijven, waar je ook woont. We maken minder kosten en kunnen deze opleiding dan ook goedkoper aanbieden. Binnenkort melden we op deze website de data. Overigens is er via het Sportakkoord in elke gemeente budget voor cursussen en opleidingen waar verenigingen gebruik van kunnen maken. Check dat als club dus lokaal en doe er je voordeel mee.”
Antio: “Op het gebied van arbitrage is al veel gebeurd. Naast de 21 stages zijn er ook nog acht algemene bijscholingen geweest en vier meetings met de DBL-scheidsrechters. Voor de komende maanden staan een nieuwe aflevering ‘Spelregels in beeld’ en een bijscholing voor rolstoelbasketbalarbiters gepland. Verder werken we aan de ontwikkeling van nieuwe bijscholingen.”

Jorrit, kun je iet zeggen over het verlengen van trainerslicenties? Veel licenties lopen in juli af.
“Het huidige licentiesysteem is vijf jaar geleden geïntroduceerd. Er lopen inderdaad veel licenties af, zo’n honderdvijftig. Daarom nu al een oproep aan alle betreffende trainers en coaches: begin alvast met het verzamelen van bewijstukken van alle clinics die je hebt gevolgd, en van andere relevante ervaringen. In het handboek voor trainers/coaches staat hoe je punten moet halen. Dat kan bijvoorbeeld ook door een van de nieuwe E-clinics te volgen. Wij werken samen met andere bonden aan een oplossing om dat via Flowsparks op een makkelijke manier in te dienen. Je kunt dan documenten digitaal aanleveren. We hopen dat in mei operationeel te hebben.”

TEAMS meeting BS3BS4 20-02-2021.png

Antio Sinterniklaas (linksmidden) in een online sessie over arbitrage.

Jorrit, wat kan er volgens jou op het gebied van opleidingen worden verbeterd in de toekomst? Hoe krijgen we betere trainers/coaches?

“Als je de uitgangspunten in het Strategisch Fundament 2021+ naar opleidingen vertaalt, zou de afdeling opleiding de komende jaren moeten transformeren naar een educatieplatform, off- en online, waar iedereen continue wordt uitgedaagd om te leren; tijdens een opleiding, door het lezen van artikelen, of het bijwonen van een workshop. Stilstand is achteruitgang. Mijn collega Antio, zelf een voormalig topscheidsrechter, en de Orange Lions Academy spelen daar een cruciale rol in. Daar is kennis op topniveau. We kunnen slagvaardiger worden door meer experts op te leiden, met een eigen specialisme. Die kunnen het verschil maken binnen de hele vereniging. Wat je daar hoort, moet een plek krijgen in onze opleiding. We zijn concurrenten op het veld, maar moeten daarbuiten bereid zijn kennis met elkaar te delen. Daar worden we met zijn allen beter van. Verder heeft de afgelopen tijd laten zien dat we worden ingehaald door de toekomst. We zoomen, skypen en ‘teamsen’ er op los. Hoewel ik ook liever de zaal in ga voor trainingen, wedstrijden en opleidingen, kunnen we ook leren van deze vervelende situatie met weinig fysiek contact. Deelnemers zien de voordelen van een E-clinic, geven ze in hun evaluaties aan.”

Antio, hoe kijk jij daar tegenaan bij de arbitrage? Hoe zorgen we ervoor dat daar de kwantiteit en kwaliteit omhoog gaat?

“Binnen de arbitrage staan we de komende jaren voor uitdagingen. Ten eerste willen we het niveau van alle scheidsrechters omhoog krijgen, eigenlijk is dat een doorlopend proces. De afgelopen jaren is het aantal bijscholingen toegenomen, en is goed naar de inhoud ervan gekeken. Het is prettig om te zien dat bijscholingen in coronatijd druk zijn bezocht. En dat onze arbiters die waarderen met een gemiddelde score van boven de acht, voor onze altijd kritische groep scheidsrechters een hoog cijfer. De tweede uitdaging die we hebben is de vergrijzing van het korps. De gemiddelde leeftijd van de ruim zeshonderd arbiters die we wekelijks aanschrijven is met veertig jaar aan de hoge kant. Helemaal als je bedenkt dat een derde daarvan vijftig of ouder is, en dat die groep geen tien jaar meer fluit. We staan voor een grote uitdaging om jonge scheidsrechters te werven en hebben de verenigingen daar hard bij nodig. Scheidsrechters zijn een onderdeel van het spel, net als spelers en coaches, en verdienen net zoveel aandacht en waardering.”

Wat is de belangrijkste les die jullie in deze coronatijd hebben geleerd?
Jorrit: “Dat het leven zonder trainen en spelen echt veel minder leuk is. En dat Antio best een geschikte vent is, voor een scheidrechter…”
Antio: “Dat veel mensen moeite hebben met regels, terwijl dat het leven soms zoveel makkelijker maakt. En dat Jorrit denkt dat scheidsrechters zwart/wit denken, terwijl ze juist vaak in het grijze gebied actief zijn. Maar het is een goede gast, hoor…”

Gerelateerde artikelen